Mind Education

De ce vindecarea și transformarea emoțională se întâmplă prin corp

Vindecarea emoțională e o experiență trăită. Nu este doar un proces de înțelegere rațională, cognitivă, ce se întâmplă doar în cabinetul de terapie, și nu poate fi învățată la cursuri. Ea înseamnă și muncă experiențială, cu corpul, prin practici zilnice care ne ajută să creștem reziliența. Ca echipă, ne-am asumat această direcție prin care integrăm lucrul corporal. În ultimul an, terapia individuală centrată pe corp (bodymind) a devenit o bucată mare din munca pe care o fac, pe lângă facilitarea de grupuri de adulți sau adolescenți.

În parcursul meu mi-am dat seama că am nevoie de înțelegere pe mai multe nivele, așa am ales să mă formez în câteva modele, complementare, și să am o abordare inclusivă, holistică: psihologie (cursuri și cercetare personală, sub îndrumarea Domnicăi Petrovai), mindfulness și spiritualitate, terapii somatice (cu focus pe recuperarea din traumă) și terapii creative prin mișcare/dans.

Din fericire, începem să vedem tot mai clar că procesul de transformare, vindecare, maturizare sau evoluție personală, care era declanșat în mod oficial în cabinetele psihoterapeuților, presupune și lucrul cu corpul, spre a integra toate aspectele vieții noastre. Începem să creăm și să lucrăm cu modele terapeutice care dincolo de a aplica un plasture, merg direct către sursele traumelor care ne țin în ceață. Anul trecut am scris aici mai mult despre embodiment.

Conștientizarea și lucrul corporal sprijină terapia psihologică prin accesarea emoțiilor, a convingerilor, experiențelor și amintirilor. Schimbările și transformările profunde sunt declanșate deblocând mecanisme corporale organice, și apoi integrate experiențial. Să mă întreb ce vrea corpul să-mi spună când am maxilarul încleștat, fața roșie, stomacul ghem și să-mi dau spațiu să simt, e o variantă mai sănătoasă decât să încerc să-l controlez.

Controlăm doar în mică măsură reacțiile corpului și senzațiile, iar atunci când întoarcem paradigma și mergem împreună cu senzațiile și reacțiile, ne vom deschide către un nou univers. E un proces căruia cu cât m-am deschis mai mult, cu atât am descoperit mai multă ușurință și libertate emoțională și cognitivă.

Corpul dictează 80% din informație către creier, iar creierul dictează doar 20% către corp*. Cel mai mare nerv pe care îl avem, nervul vag, merge de la intestin, prin inimă, plămâni, prin față și canalul urechii, până la creier. E mai gros decât măduva spinării.

Ai inima frântă, ești furios, te simți copleșit? Emoțiile își au originea ca senzații în nervul vag. Devii conștient că asta simți pentru că corpul tău a trimis semnale creierului. Celule din nervul vag sunt 80% aferente, adică trimit semnale de la corp la creier, și doar 10-20% eferente, primind semnale de la creier (să te miști sau să faci ceva). Mulți dintre noi vedem creierul ca un fel de centru de comandă, dar ultimele cercetări arată că e mai degrabă un centru logistic.

Parcursul presupune angajament și implicare într-un proces integrat. Vom începe cu o evaluare, cu conștientizarea nevoilor, a resurselor și a mecanismelor de protecție. În funcție de asta, vom descoperi împreună care îți sunt obiectivele și competențele pe care ai nevoie să le dezvolți. Vom explora practici potrivite pentru tine care să te ajute să faci schimbări (care produc efecte imediate și pe termen lung), îți voi oferi ghidaj concret și te voi sprijini să identifici și să depășești dificultățile de pe parcurs: disconfort, blocaje, renunțare.

În funcție de nevoile tale, terapia cu focus somatic poate lua forma unor ședințe săptămânale sau coach zilnic pe anumite perioade.

Așadar, când e potrivit să încerci terapia somatică?

*Polyvagal Theory