Filmul de vineri: Familie bonus
Serialul aduce în prim plan provocările unui cuplu format după despărțirea de vechii parteneri. Ambii cu copii din căsniciile anterioare, Lisa și Patrick încearcă să navigheze prin hățișul aranjamentelor cu foștii parteneri, încercând să gestioneze resentimente, gelozii, răfuielile dintre frații vitregi, împărțirea responsabilităților și muuuulte provocări noi care par că nu se mai termină. Pentru că, așa cum observa unul din personaje, echilibrul este foarte fragil în viața unei familii bonus.
Dar Lisa și Patrick aleg de la bun început să fie acompaniați, preventiv, de doi terapeuți de cuplu. Au înțeles de la început că au nevoie să fie sprijiniți. De altfel, cred că acest serial nu este destinat doar celor care trăiesc într-o familie bonus, care pot găsi fie înțelegere fie mai multă conștientizare cu privire la provocările ce pot apărea pe parcurs, dar este un serial elocvent pentru toți cei care sunt la prima căsnicie, cei care mai au încă așteptări nerealiste legate de iubire și cuplu și care se gândesc că și-ar putea găsi fericirea alături de altcineva. Și asta pentru că împreună cu colegele mele am observat că foarte multe cupluri divorțează fără să depună un efort conștient în a-și salva căsnicia și sunt prea puțin pregătite pentru ce urmează după semnarea hârtiilor. Consecințele se reflectă în date: 1 din 3,5 cupluri divorțează în România pandemică, 1 din 3 copii din UE trăiește într-o familie monoparentală, iar cuplurile recăsătorite divorțează în proporție de 60% și angajamentul într-o nouă relație este mult mai scăzut decât la prima căsătorie.
Veți putea vedea ce înseamnă viața de după divorț și pentru copii. Uneori cu multă singurătate, furie, neputință, fiind prinși în jocul imatur al părinților și dramele pe care aceștia le creează. „De ce sentimentele voastre (ale adulților) sunt mai importante decât ale noastre?” întreabă William, unul dintre copii. Pentru că, de multe ori din nevoia de a nu rămâne singuri, de a fi iubiți și înțeleși, sau de răzbunare pe fostul partener, copiii sunt trași și ei în mâlul emoțional al părinților.
Mi-a plăcut că realitățile cu care se confruntă personajele sunt susținute de date și studii care apar pe ici colo în serial. Ex. rata divorțurilor în Suedia, menționarea sindromului mamei vitrege, informații legate de psihologia dezvoltării copilului, despre agresivitatea pasivă cum sunt ironia și sarcasmul, extrem de dăunătoare mai ales pentru copiii mici care devin astfel confuzi etc.
Recomand acest serial și specialiștilor care pot foarte ușor să minimalizeze complexitatea acestei familii și, implicit, consumul de resurse, dar și rolul lor în schimbarea perspectivei asupra acestei realități.
Am rămas în minte cu câteva teme de reflecție. O familie bonus este o familie complexă nu doar prin provocările care apar, dar și prin oamenii care fac parte din ea. Mai mulți indivizi, mai multe personalități și temperamente diferite; nevoi, exprimări și manifestări diferite. Așadar acceptarea diferențelor dintre noi și resemnificarea lor ne poate îmbogăți. Dar pentru asta avem nevoie de multă bunăvoință, de flexibilitate, iar uneori de mai multă atenție la limite, pentru a nu încuraja îndreptățirea, dependența și neputințele celuilalt, fie el adult sau copil. Pe de altă parte, nevoia de a-i asculta și pe copii, de a le lăsa libertatea de exprimare a suferinței lor, a dorințelor și preferințelor, fără ca părinții să se simtă respinși.
Acest serial mi-a întărit convingerea că este nevoie de mai mult efort pentru prevenția divorțului, dar și de o mai bună informare și educare a celor care, deveniți părinți singuri, își doresc să fie într-o nouă relație. Cuplurile pot rămâne foarte repede deziluzionate când nu pot anticipa numărul și complexitatea provocărilor pe care le aduce o familie bonus. Și asta pentru că n-au mai trăit o asemenea experiență, iar așteptarea lor e să fie ca la prima căsnicie. Nu sunt conștienți că o familie bonus nu va restaura familia de odinioară, ci e o construcție nouă, a unei vieți de familie noi, după reguli necunoscute încă de ei. Tocmai de aceea mi-am propus să caut studii relevante privind aceste provocări și să scriu o serie de articole cu ce funcționează și ce nu în cazul familiilor monoparentale și a celor recompuse/ reunite/ complexe. Familii bonus, ca și a mea.
Până atunci, vizionare plăcută!