Mind Education

Growing apart

Fotografie creată de Pavel Danilyuk, de la Pexels

Te gândești cu nostalgie la momentele de apropiere dintre tine și partenerul tău, care acum par uitate în euforia începuturilor? Ți-ai dori să fie prima persoană către care mergi atunci când ai nevoie de sprijin și bunăvoință, dar din cauza răcelii dintre voi faci încă un pas în spate? Durerea vine atunci când observi cum o relație odată pasională și romantică se transformă treptat într-una tipică unor colegi de apartament cu un trecut în comun.

Distanța emoțională dintre parteneri – blocaj în atingerea conectării

Este într-adevăr dificil să ne uităm în urmă la intimitatea și tandrețea pe care le aveam la începutul relației în oglindă cu distanța care s-a format în prezent între parteneri. În limbaj comun, acest fenomen se numește ”a crește, a evolua separat” (engl. To grow apart) și presupune o ruptură, un gol în modul în care sunt trăite momentele de zi cu zi împreună. Totodată, se simte ca și cum eu și partenerul meu suntem în puncte atât de diferite încât nimic nu pare să ne mai aducă împreună ca pe vremuri. Petrecem mult timp la muncă, sarcinile casnice ne iau tot timpul rămas liber, iar la finalul zilei, când ajungem să ne întindem în pat, unul lângă celălalt, ne dăm seama că nu mai avem nimic de spus.

Dacă situația îți sună familiar, afli astăzi că este o dilemă comună pentru relațiile cu vechime, iar conectarea profundă pe care o dorești este încă accesibilă. Din nefericire, aceasta este o situație des întâlnită, motivul principal oferit de cupluri în explicația divorțului, deși poate fi reversibilă prin efort și o practică zilnică.

De ce creștem separat în cuplu?

Planurile și promisiunile de la începutul relației par acum doar niște povești frumoase, poate chiar naive față de ce se simte în prezent între parteneri. Dar ce s-a întâmplat totuși? Amândoi au crezut cu putere într-un viitor în care să se dezvolte, să iubească și să aibă o viață împlinită împreună. Acest lucru n-a dispărut brusc într-o zi, iar partenerii nu au decis deodată să renunțe la visul frumos. În mod cumulativ, fiecare interacțiune a cuplului, din fiecare zi, a condus în acest punct. Dar cum?

În fiecare moment, poți fi conștient de efectul acțiunilor tale față de persoana iubită: unele vă apropie, iar altele adaugă spațiu la distanța dintre voi. Cele din a doua categorie pot fi așa subtile încât peste ani se ajunge la o confuzie și la întrebarea ”Ce s-a întâmplat cu noi de am devenit așa diferiți?”. Totuși, sunt mai multe căi de a atinge acel punct, unele dintre acestea fiind detaliate în cele ce urmează.

1. Evitarea conflictelor de orice natură

Uneori, simțim că este mai util să ignorăm dificultățile apărute, de teama de a nu ne certa și de a ne îndepărta unul de celălalt. Din păcate, această fugă de clarificare construiește niște ziduri în jurul nostru și ne împiedică să găsim soluții împreună, să ne conectăm la noi și la realitatea relației.

2. Fuga de intimitate

Suntem copleșiți de sarcinile de la muncă, de cele casnice și de viața de familie în general, iar momentele liniștite în doi au apus demult. Nu ne concentrăm pe a crea timp cu partenerul, ci mai degrabă așteptăm ca el să apară, fără niciun efort conștient din partea noastră.

3. Lipsa momentelor de celebrare

Chiar dacă nu există o ocazie specială, avem nevoie să creăm în mod intențional momente de bucurie, de celebrare a faptului că suntem împreună. Un picnic în sufragerie, o seară de dans pe hol sau pur și simplu niște mesaje ascunse prin casă ne pot scoate din monotonia de zi cu zi.

4. Absența jocului din viața de cuplu

A te juca este strâns legat de ideea de celebrare a vieții și a relației. Dacă aceste momente lipsesc, partenerii nu au oportunitatea de a se apropia unul de celălalt.

Oricare ar fi motivele în mod punctual pentru care există o distanță în prezent între parteneri, acestea au la bază interacțiunile de zi cu zi. Ce fac imediat cum mă trezesc? Îmi acord 5 minute pentru a sta în liniște cu cel de lângă mine? Dar în timpul mesei? Acord atenție persoanei din fața mea sau gândurile mele sunt duse departe către ce am de făcut? Ofer gesturi tandre, blânde sau în încercarea de a nu întârzia uit de ele? Îmi dedic o seară pe săptămână mie și partenerului pentru a consolida relația sau nu consider necesar?

Astfel, dacă interacțiunile au condus treptat la această ruptură, tot ele, dar într-un mod pozitiv, sunt cele responsabile de a o diminua. Putem începe cu intenția de a modifica pas cu pas comportamentele manifestate unul față de celălalt, din primul moment al zilei până la ora de culcare.

Recomandări practice pentru reconectare

Dacă interacțiunile au condus treptat la această ruptură, tot ele, dar într-un mod pozitiv, sunt cele responsabile de a o diminua. Putem începe cu intenția de a modifica pas cu pas comportamentele manifestate unul față de celălalt, din primul moment al zilei până la ora de culcare, focusându-ne în principal pe crearea apropierii.

Ritualurile sunt acele momente speciale care se întâmplă în cadrul diferitelor ocazii de celebrare, cu rolul de a marca, de a opri timpul în loc într-un cadru plin de bucurie. Totuși, nu este nevoie să așteptăm o petrecere pentru a sărbători viața. Acest lucru se poate face în cuplu, în fiecare zi. Putem sări peste micul dejun obișnuit și să ieșim în oraș, putem înlocui seara de restaurant cu o baie în cadă cu elementele noastre favorite sau putem scrie câte o scrisoare pentru celălalt și să o lăsăm la vedere pentru partener. Ideea este să alegem să ieșim din rutinele care ne obosesc și să aducem din când în când ceva creativ, nou în relația de cuplu.

Este obositor să fim mereu serioși, iar joaca în cuplu poate fi foarte benefică atât personal, cât și relației. Într-un articol anterior, am inclus recomandări pentru a ne conecta la acel spirit ludic. De la glume nevinovate până la timp special dedicat dansului sau pictatului, alternativele pot fi nelimitate; alege ce îți surâde cel mai tare.

Sexul reprezintă un element esențial care contribuie la satisfacția generală în relație, fiind totodată o bază pentru intimitate și conectare.

Așa cum am menționat anterior, este mai ușor să evităm conflictele cu orice preț, dar asta vine cu costuri uriașe. Construim niște ziduri în jurul nostru și așteptăm ca celălalt să le doboare, însă acest lucru împiedică și mai tare comunicarea. Găsește-ți curajul de a deschide conversații dificile, de a aborda subiectele care dor pentru că doar astfel obstacolele pot fi transformate în creștere împreună.

Atunci când vorbim cu recunoștință față de rolul pe care partenerul îl are în viața noastră construim o bază de apreciere, sprijin și înțelegere. Exprimarea mulțumirii are rolul de a crește fericirea în relație, atât pentru cel care inițiază, cât și pentru cel care primește.

Sentimentul că am crescut pe drumuri separate față de omul cu care am plănuit o viață împreună poate fi foarte dureros și copleșitor, însă nu este de ajutor să rămânem blocați în acea stare. Este nevoie de conștientizarea faptului că toate interacțiunile dintre noi până în acel punct nu au încurajat intimitatea și apropierea. Având în vedere că este vorba despre comportamente specifice, le putem modifica în direcția pe care ne-o dorim.