Mind Education

Tu cum stai cu vocabularul emoțional?

sursa: unsplash.co

Eu: Și cum te-ai simțit față de această situație?

Clientul: Cum să mă simt!? Destul de nașpa.

Eu: Ce înseamnă nașpa?

Clientul: Adică nu mi-a plăcut.

Eu: Aș vrea totuși să identificăm emoțiile pe care le-ai trăit.

Cam așa decurge o conversație cu o persoană care, din diverse motive, nu reușește (încă) să își identifice, înțeleagă, și descrie emoțiile cu exactitate.

Am parte de zeci de astfel de discuții în fiecare săptămână și cu toate că pot deveni uneori frustrante, înțeleg că astfel de conversații sunt parte din profesia mea. Este responsabilitatea mea ca și psihoterapeut și îmi ajut clienții să-și dezvolte vocabularul emoțional.

Ce este vocabularul emoțional?

În esență, vocabularul emoțional se referă la cuvintele și expresiile pe care le folosești atunci când vorbești despre propriile trăiri emoționale, dar și nivelul de detalii pe care îl poți atinge atunci când descrii o emoție pe care o simți.

Având în vedere că limbajul este procesul ce oferă sens universului tău mental, felul în care vorbești despre propriile emoții arată felul în care te raportezi la ele.

Din nefericire, acest subiect este rareori discutat acasă sau la școală.

Și uite așa, copii și adolescenții care nu au cu cine să vorbească despre emoții devin adulții care nu își înțeleg sentimentele, sunt extrem de reactivi la provocările vieții cotidiene, și se angajază în tot felul de comportamente problematice (consum de alcool, abuz de substanțe, shopping compulsiv, muncă peste program etc.) doar pentru a evita propriile trăiri emoționale.    

Doar că emoțiile sunt ca umbra ta; oricât ai încerca să fugi sau să privești în altă parte, ele vor fi mereu acolo, lângă tine. Singura ”soluție” prin care poți să scapi de ele este să trăiești în întuneric; un întuneric în care nu le vezi nici pe ele, dar nu te vezi nici pe tine.

Indiferent de vârsta pe care o ai, reține că nu este niciodată prea târziu să îți îmbunătătești vocabularul emoțional. Defapt, cu cât faci acest lucru mai repede, cu atât vei avea mai mult timp să te bucuri de o viață trăită conștient și autentic.  

De ce e important să ai un vocabular emoțional bogat

Pentru că un vocabular emoțional bogat îți oferă o înțelegere mai bună asupra propriilor trăiri emoționale.

Cu cât îți conștientizezi și înțelegi mai bine emoțiile, cu atât poți exercita un control mai mare supra lor.

Astfel, vei fi mai puțin reactiv la obstacolele și provocările pe care viața ți le scoate în cale. Mai mult, vei putea trăi chiar și cu emoțiile mai puțin confortabile, fără să recurgi la comportamente de evitare.

O altă zonă în care un vocabular emoțional bogat îți poate aduce beneficii este comunicarea interpersonală.

De multe ori, conversațiile devin conflicte pentru că nu facem efortul de a înțelege emoția din spatele atitudinii sau comportamentului celuilalt.

Doar că atunci când conștientizezi importanța emoțiilor, vei privi dincolo de atitudinea celuilalt și vei căuta să raspunzi nevoii emoționale.      

3 practici prin care îți dezvolți vocabularul emoțional:

1. Citește cărți de beletristică

Romanele, nuvelele, poveștile și în general operele beletristice sunt o ”mină de aur” când vine vorba de dezvoltarea vocabularului emoțional.

Astfel de opere literare îți oferă nenumărate exemple de situații în care personajele traiesc diverse emoții pe care autorii reușeșc să le contureze în detaliu.

Cu cât mintea ta are parte de mai multe exemple de acest fel, cu atât își îmbogățește mai mult vocabularul emoțional.

E ca atunci când erai copil și învățai alfabetul. Citeai literele cu voce tare, le scriai, construiai cuvinte cu ele și uite așa ajungeai să îți dezvolți vocabularul.

2. Așterne-ți emoțiile pe foaie

Pentru mine, jurnalul (și scrisul în general) este una dintre cele mai terapeutice activități.

Să îți așterni gândurile și trăirile emoționale pe foaie este o activitate ce îți permite să le înțelegi dintr-o altă perspectivă.

Una e să privești o emoție din capul tău și alta e să o poți privi din afară.

Atunci când treci printr-o situație care simți că te-a zdruncinat emoțional, caută să o descrii în cât mai multe detalii. Ce s-a întâmplat mai exact? Cum te-ai simțit? Unde în corp ai simțit emoția? Ce ți-a trecut prin minte?

Cel mai des vei constata că nu simți o emoție pură ci mai degrabă un mix de emoții.

Dacă ai și puțin simț artistic, folosește metafore și artificii verbale pentru a-ți contura trăirile interioare.

3. Documentează-te despre emoții

În general, procesul prin care îți dezvolți vocabularul emoțional este o călătorie interioară în care cauți să te cunoști și înțelegi pe tine.

Cu toate acestea, sunt momente în care ai nevoie de o abordare didactică în care pur și simplu te documentezi despre emoții ca și fenomene mentale.

Și pentru a te ajuta în această direcție, îți las aici o imagine cu întreg spectrul emoțional pe care o poți folosi atunci când nu reușești să identifici exact emoțiile pe care le trăiești.

Pe scurt, citește despre emoții, vorbește despre emoții și învață să trăiești cu propriile emoții.