Mind Education

9 recomandări pentru a păstra iubirea pe termen lung

Ce facem odată ce perioada de îndrăgostire pare că se risipește ușor și lucrurile devin mai tensionate alături de partener? Care sunt secretele pentru a avea o relație lungă și satisfăcătoare? În articolul de astăzi, propunem 9 sfaturi practice oferite de specialiști pentru a da spațiu iubirii să crească.

Fotografie creată de Maël BALLAND, de la Pexels
  1. Manifestarea recunoștinței pentru ce este prezent

Dincolo de conflicte, neplăceri, lucruri pe care le putem îmbunătăți în relație, este esențial să ne putem exprima recunoștința pentru ce este și ce face partenerul zilnic. Uneori ne obișnuim atât de mult cu acesta fiind lângă noi, încât putem uita lucrurile care chiar merg bine. A-i mulțumi celuilalt pentru că este în viața ta și pentru tot ce aduce are rolul de a vă apropia, de a crește conexiunea dintre voi și a antrena creierul să se focuseze pe pozitiv.

  1. Conflictele au rolul lor important

Totuși, ele sunt benefice atunci când limităm timpul lor și momentul în care se desfășoară. Este nerealist să evaluăm calitatea relației în funcție de certurile care apar între parteneri. În același timp, devine dăunător să extindem perioada conflictelor, să nu ne mai bucurăm împreună pentru că „suntem certați” și să nu dormim pentru a continua discuțiile, care parcă nu se mai termină.

Conflictele ar trebui menținute sub o limită de 15 minute odată, pentru a ne da șansa de a comunica dintr-un spațiu care valorizează relația și pentru a fi în contact cu noi. Cu cât divergențele dintre noi se prelungesc pe o perioadă nedeterminată, cu atât devenim mai reactivi și resursele pentru a ne regla emoțional scad.

Situațiile de criză funcționează ca o oglindă – devine alegerea noastră dacă le folosim pentru a ne observa cu atenție și pentru a descoperi ceva nou despre noi.

  1. Atunci când observăm ceva neplăcut la partener, este important să fim atenți și cum contribuim noi la acea dinamică

Este important să ne asumăm responsabilitatea pentru ce aducem noi în relație, dincolo de ce face partenerul nostru. Ce anume din ce fac eu menține lipsa de acțiune a celui de lângă mine? Cum influențez și eu reactivitatea sau detașarea partenerului?

De obicei, partenerii sunt pe un continuum – atunci când unul dintre ei este cel responsabil, cel care inițiază toate activitățile și care se ocupă de tot și de toate, celălalt rămâne cu rolul din opoziție. Critica, reproșurile nu vor schimba această dinamică, fiind nevoie ca amândoi să își asume roluri echilibrate.

  1. Prioritizarea gesturilor de afecțiune fizică și verbală

Atingerile sunt elemente esențiale din cadrul relațiilor pentru că oferă un spațiu propice intimității și ne ajută în a ne simți mai conectați, relaxați, eliberați de tensiunile pe care le acumulăm zilnic.

  1. Să avem modele în jurul nostru, cupluri care au aceleași valori ca noi și pun pe primul loc respectul și iubirea

Este foarte important să ne înconjurăm de oameni care prețuiesc iubirea și acordă relațiilor o importanță deosebită. A avea în jurul nostru cupluri reziliente reprezintă un factor de protecție împotriva rupturilor și a momentelor dificile, prin care orice pereche trece inevitabil la un moment dat.

  1. Să evoluăm împreună

Când a fost ultima oară când ai încercat ceva nou cu partenerul tău? Ce activitate vă unește? Care sunt zonele în care creșteți împreună?

Împărtășiți informații noi unul cu celălalt, angajați-vă în activități care vă extind zona de confort, explorați, fiți curioși de acel ceva care trezește pasiune și bucurie în fiecare dintre voi, dar care vă ajută să și creșteți în același timp.

  1. Prioritizarea jocului

A ne juca împreună creează o altfel de intimitate și ne permite să ne explorăm unul pe celălalt, dintr-un alt spațiu, unul neutru, care încurajează conectarea și spontaneitatea.

Cum ar fi ca la finalul zilei să dansați, să pictați sau să vă jucați în doi și să transformați timpul petrecut la un serial într-un timp în care sunteți prezenți cu totul în interacțiune?

  1. Să avem momente de conectare cu sinele pentru a avea resurse pentru relație

Prioritizarea relației de cuplu presupune prioritizarea propriilor nevoi și resurse în primul rând, pentru a avea de unde oferi și celuilalt. Este esențial să ne dăm spațiu pentru a crește – a identifica strategiile de reglare emoțională sănătoase care funcționează pentru noi, a ne conecta cu propriul corp, a fi atenți la ce ne face reactivi, a ne oferi momente de plăcere, pe scurt a fi bine cu noi pentru a putea fi bine și cu celălalt.

  1. Să creăm spațiu pentru a-l descoperi zilnic pe celălalt

Chiar dacă suntem într-o relație de lungă durată, e necesar să ne deschidem către partener cu curiozitate și să fim dornici să aflăm lucruri noi, să îl explorăm real pe cel de lângă noi, dincolo de ce vedem. În continuare, vă propun o serie de întrebări, la care să răspundeți împreună: