Carte bună: Spirala ascendentă. Cum folosim neuroștiința pentru a schimba cursul depresiei

Cartea bună de azi este „Spirala ascendentă. Cum folosim neuroștiința pentru a schimba cursul depresiei”, un text al autorului Alex Korb apărută la editura Herald. Este o carte pe care o recomand tuturor, fie că vă doriți să înțelegeți mai profund depresia și mecanismele ei, sau sunteți preocupați în a înțelege cum funcționează mintea și creierul nostru. Cu toții suntem mai conștienți acum că avem nevoie de mai multe resurse și practici pentru a ne menține o minte sănătoasă. Cartea este utilă și celor care au un risc crescut pentru stări depresive, au avut în trecut un istoric de depresie, atât din perspectiva înțelegerii modului în care depresia se instalează pas cu pas, cât și conștientizarea și aplicarea unor practici sănătoase atât preventive, cât și atunci când depresia s-a instalat. Și deși simți că nu ai nici un control sau energie să ieși din „stare”, ai la îndemână resurse foarte valoroase și valide pentru a reintra în spirala ascendentă de care vorbește autorul.
Veți afla mai multe despre stres, oboseală, îngrijorări, vină, comparații sau alte stări și gânduri care cresc riscul căderii într-o spirală descendentă și a unui șir de alegeri nesănătoase pe care le puteți însă opri. Cunoașterea și practica lor ne sunt salvatoare și ne țin la distanță de suferințele emoționale atât de dureroase cum sunt cele în depresie.
Cartea este valoroasă atât pentru validitatea ei științifică, cât și din perspectiva experienței personale a autorului și provocările lui cu depresia. În contextul actual, cu izolarea și criza prin care trecem, cu un grad mare de anxietate și îngrijorări și numeroase pierderi, de la cele financiare, la lipsa de conectare cu ceilalți, la o confuzie la nivel de identitate și dificultatea de planificare a viitorului, a fi atent la cum poți preveni depresia este esențial pentru sănătatea noastră mentală.
Alături de alte două texte foarte valoroase, Legături pierdute și Exerciții de meditație pentru depășirea depresiei, acest text este un ghid util pentru fiecare dintre noi, chiar dacă nu simțim și percepem că am avea acum un risc de depresie. Poate fi cineva din familia ta, soțul sau soția ta, un coleg sau prieten. Și chiar dacă nu crezi că ai un risc pentru depresie, cartea și cărțile pe care le-am reamintit sunt un bun instrument pentru a avea grijă de sănătatea ta mentală și a familiei tale. Acum mai mult ca oricând suntem atât de conștienți că avem nevoie să știm cum să nu ne pierdem „mințile” și să rămânem prezenți și sănătoși.
Vă doresc multă sănătate, alegeri înțelepte și mai mult ca oricând o minte sănătoasă!