Mind Education

Cercetare Școala pentru Cuplu: Să ne înțelegem pe noi în conflicte!

Ai stat vreodată să reflectezi la cum decurg certurile cu partenerul tău? Poate că vă aruncați vorbe grele sau poate, dimpotrivă, păstrați o liniște de mormânt pentru câteva zile și nu vă vorbiți. Sau de fiecare dată doar tu ești cea/cel care își cere iertare, sau îți vine să fugi doar ca să eviți conflictul. Ori poate îți vine să te iei la trântă cu el, să știe că de fapt tu ești cel/cea care are dreptate.

Dacă până acum nu te-ai gândit la asta, poate e momentul să-ți notezi într-un jurnal ce se întâmplă atunci când vă certați. Vei descoperi probabil un pattern care se repetă. Sau poate ești printre cei care au completat chestionarul pus la dispoziție de Școala pentru Cuplu și ai aflat care e tiparul tău de reacție în conflict. La ce-ți folosește? Haide să vedem!

E important să știm cum reacționăm pentru a putea înțelege mecanismul din spatele reacțiilor noastre. De exemplu, e posibil să evit cu orice preț o discuție tensionată doar pentru a nu-l supăra pe celălalt, dar asta să te coste pe tine, personal, pentru că vei rămâne cu acel sentiment de amărăciune – că n-ai clarificat, că nu ți-ai spus punctul de vedere, că nu e echitabil etc. În timp, sentimentul acesta de neputință și amărăciune se va amplifica, iar într-o zi vei răbufni, iar cel de lângă tine s-ar putea să nu înțeleagă de unde vine acest uragan de furie.

Așadar, astăzi îți propun să reflectezi la tiparul tău de reacție în conflict. Dacă n-ai apucat să completezi chestionarul, poți s-o faci aici.

În luna august acest chestionar a fost pus la dispoziția cititorilor noștri pe pagina Facebook Școala pentru Cuplu, ca parte din proiectul de cercetare pe care îl desfășurăm în acest an. În decurs de 1 lună (între 30 iulie – 31 august a.c.), au răspuns 61 de persoane, din care 56 femei și 5 bărbați. Dintre acestea, 19 persoane cu vârsta cuprinsă între 18-30 ani, 32 persoane cu vârsta cuprinsă între 31-45 ani, iar 10 persoane peste 46 ani.

Pe de altă parte, e important de știut cum fac față cuplurile la conflict, pentru că este un bun indicator al satisfacției în cuplu. Mai mult, studiile stabilesc că strategiile abordate de parteneri în conflict sunt mai importante pentru satisfacția relațională decât frecvența cu care partenerii se ceartă.

Conflictele pot include o varietate de comportamente, de la cele verbale, la dezacorduri, la tratamentul tăcut, la evitare sau chiar agresiune fizică. Cercetătorii au identificat mai multe strategii, iar acestea au fost examinate în relație cu alte variabile relaționale, cum ar fi satisfacția și dragostea. Deși nu toți cercetătorii sunt de acord în ceea ce privește numărul strategiilor de conflict (de ex. unii au identificat 5, 4 sau chiar 3 strategii primare), în acest articol ne vom referi la 6 strategii: compromis, evitare, supunere, separare, dominare, reactivitate.

Aceste strategii sunt, pe un continuum, fie constructive fie distructive. Cercetările arată că cele constructive sunt cele care aduc mai multă încredere în relație și o întăresc, în timp ce cele distructive erodează și în cele din urmă distrug relația. Dintre cele 6 strategii, compromisul este în mod clar o strategie constructivă, în timp ce dominarea și reactivitatea sunt strategii clar distructive. Supunerea poate fi uneori activ distructivă, iar evitarea și separarea nu apar ca fiind clar într-o categorie sau alta.

De asemenea, o parte din studii au avut ca scop să determine modul în care fiecare dintre aceste strategii de conflict sunt relaționate cu satisfacția și respectul în relație. Compromisul, fără dubiu, trimite spre o mai mare satisfacție și respect în relație, în timp ce dominarea și reactivitatea au fost legate negativ de ambele variabile. Supunerea a fost legată negativ cu satisfacția, dar nu în mod semnificativ  legată de respect. Evitarea și separarea nu au legătură cu satisfacția și respectul, întârind natura lor ambiguă.

De asemenea, cercetătorii au studiat conflictul în relație cu mai multe variabile precum comunicarea, iubirea, sexualitatea, satisfacția, respectul și diferențele de gen.

De exemplu, literatura sugerează că o comunicare deficitară este precursoarea conflictului și este, de asemenea, un vehicul pentru multe strategii de conflict (ex. colaborarea sau criticismul). Comunicarea reflectă și relațiile intime dintre parteneri. Când ei se dezvăluie unul altuia, sunt mai mulțumiți, se simt mai angajați în relație și experimentează o dragoste mai mare. Dacă partenerii sunt dispuși să vorbească despre ei înșiși, despre vulnerabilitățile lor, relația are mai multe șanse să dureze. Mai mult, atât conversațiile despre sexualitate dar și cele care nu au legătură cu sexualitatea partenerilor cresc satisfacția din relație, precum și satisfacția sexuală.

Dragostea. Iubirea este un aspect important al relațiilor romantice. Atitudinile legate de iubire (erotism, iubirea pasională, ludică, prietenie, iubirea pragmatică, iubirea dependentă, posesivitatea) au fost și ele examinate pe larg, iar cercetătorii au descoperit că stilurile de iubire pasională și necondiționată erau pozitiv legate de strategiile constructive de conflict, în timp ce jocurile de-a „șoarecele și pisica” au fost legate de strategiile negative de conflict.

Sexualitatea este, de asemenea, un aspect important al relațiilor romantice, dar cercetările s-au aplecat prea puțin asupra relației dintre conflict și sex. Conflictul sexual este o sursă de conflict deosebit de importantă pentru cuplurile aflate înainte de căsătorie. Decizia când, cum și cât de des ar trebui să se întâmple actul sexual, necesită o comunicare colaborativă pentru a evita conflictul. O atitudine sexuală instrumentală față de partenerul sexual a fost legată de o satisfacție mai redusă a relației.

Satisfacția relației. Cercetătorii au descoperit că strategia de conflict folosită este mai importantă pentru satisfacția relației decât frecvența conflictului. În mod similar, Cramer (2004) a arătat că strategia de conflict este unul dintre cei mai puternici predictori ai satisfacției din relație, chiar mai presus de frecvența conflictelor.

Respectul a fost prea puțin în atenția cercetătorilor, dar recent el a fost asociat cu variabile relaționale precum stilul de dragoste, atitudini sexuale, dezvăluirea și satisfacția relației. 

Diferențele de gen. Unele cercetări arată că femeile folosesc tactici emoționale și distructive (ex. critica, furie), în timp ce  bărbații sunt predispuși la evitare. Atât pentru unii cât și pentru ceilalți, strategiile negative au fost invers legate de satisfacția relației.

În cazul studiului nostru realizat prin intermediul paginii de Facebook, este relevant faptul că răspunsul predominant al femeilor ca strategie de conflict a fost compromisul (27 persoane, răspuns majoritar pentru toate categoriile de vârstă), urmat de reactivitate (11 persoane, la fel, răspuns majoritar pentru toate categoriile de vârstă). Și mai puțin supunere, deși în cultura românească se zice că femeia se supune bărbatului.

E important să devenim conștienți de tiparele noastre în conflict, pentru că aceste situații, uneori dificile, alteori foarte dureroase, sunt oportunități de creștere. Ne arată unde sunt golurile noastre și cum anume ne protejăm. Iar dacă ne dorim ca relațiile noastre să fie împlinite, bazate pe încredere și reciprocitate, este nevoie să facem un efort conștient în a schimba acest tipar. Nu ne va ieși din prima, dar, odată conștientizată reacția noastră automată, putem începe să ne facem un plan despre cum dorim ca relația să evolueze și ce anume am putea face concret.

*Zacchilli, T. L., Hendrick, C., & Hendrick, S. S. (2009). The romantic partner conflict scale: A new scale to measure relationship conflict. Journal of Social and Personal Relationships26(8), 1073–1096. 

**

Iar dacă înainte ați putut reflecta la cum reacționați în cazul conversațiilor dificile, astăzi vă punem la dispoziție un chestionar pentru a vedea cum faceți față stresului în cuplu.(*Să nu uităm că stresul și oboseala pot fi factori declanșatori pentru conversațiile dificile din cuplu.). Completarea lui durează 10 minute, iar la final veți găsi grila pentru a vă putea calcula scorurile. Link chestionar: https://forms.gle/wbV6UE9keaetxeBA7

***

Mai multe despre conversațiile dificile poți citi aici:

https://mindeducation.ro/cuplu-constient-intelepciunea-conversatiilor-dificile-si-a-conflictelor/

https://mindeducation.ro/practica-conectarii-emotionale-sigure-in-relatii/

https://mindeducation.ro/barbatul-subjugat-femeii-si-incurajarea-indreptatirii/

https://mindeducation.ro/sa-ne-dam-voie-unul-altuia-sa-crestem/

https://mindeducation.ro/conversatiile-inconfortabile-cu-tine-si-ceilalti/