Mind Education

Despre siguranța emoțională în relații

Photo by rawpixel.com from Pexels

În acest articol vom explora ce înseamnă conceptul de „siguranță emoțională” când vine vorba de relații – de la capacitatea noastră de a fi vulnerabili în fața celorlalți la ceea ce ne face să ne simțim cu adevărat în siguranță lângă persoanele apropiate. Voi face referire în special la relațiile romantice, dar ideile principale pot fi aplicate în majoritatea relațiilor unde s-a format un atașament (în familie, cu prietenii, cu colegii de muncă/școală). 

CE ÎNSEAMNĂ „SIGURANȚA EMOȚIONALĂ”?

Pentru început, aș vrea să clarific ce înseamnă acest termen. Sunt convinsă că mulți dintre noi s-au aflat în situația (relativ comună în ziua de azi) de a fi într-o relație unde există iubire față de cealaltă persoană, dar lipsește relaxarea și, într-o anumită măsură, autenticitatea. Este o senzație frustrantă, care apare atunci când îți dorești să te apropii de celălalt, dar simți că există o anumită detașare, „un zid”, care te împiedică să te exprimi pe deplin. Acest zid este prezent și atunci când observi că partenerul evită să se arate cu adevărat atunci când e cu tine.

Siguranța emoțională apare într-o relație în momentul în care ne putem relaxa pe deplin – putem să ne exprimăm temerile, dorințele, îngrijorările și opiniile fără teama de a fi abandonați sau răniți. Putem fi autentici, pentru că avem încredere în faptul că cealaltă persoană va rămâne lângă noi – chiar dacă ne-a văzut și părțile mai puțin plăcute. 

CUM PUTEM CULTIVA ACEST ASPECT ÎN RELAȚII?

Tendința de a forma relații superficiale este tot mai prezentă. Fie că este cauzată de relațiile disfuncționale din familie, fie din experiențe neplăcute cu foștii parteneri sau trădări din partea prietenilor apropiați, este o modalitate de a ne apăra din a mai repeta acele scenarii dureroase. Relațiile au început să devină un concurs unde cel care este mai puțin implicat este câștigător, iar cel vulnerabil este slab și implicit, naiv. Din păcate, acest comportament ne privează de adevărata intimitate, care este un element fundamental în orice relație sănătoasă.

Realistic vorbind, pentru a ajunge la siguranța emoțională în relații este nevoie de multă răbdare, timp și muncă, ceea ce înseamnă că trebuie să fim activi în a produce schimbarea, care nu va veni peste noapte. În primul rând, este recomandat să muncim cu propria persoană – cum putem să ne așteptăm ca ceilalți să ne cunoască cu adevărat dacă noi înșine nu ne cunoaștem câtuși de puțin? Autenticitatea este atrăgătoare. Când ne asumăm cine suntem, așteptările pe care le avem, fricile, defectele și opiniile, atunci se va face trierea între cei care ne acceptă cu adevărat și cei care nu.

În al doilea rând, trebuie să fim atenți la felul în care răspundem atunci când partenerul își exprimă nemulțumirile sau anumite opinii care nu se aliniază cu ce credem noi. Diferențe vor exista întotdeauna, dar dacă reacționăm într-un mod critic și jignitor, atunci celălalt va evita să se exprime pe viitor, astfel apărând distanțarea emoțională. Este încurajat să fim sinceri atunci când ne deranjează ceva, dar important este să livrăm mesajul în scopul de a repara problema, nu de a-l ataca pe cel din fața noastră.

În ultimul rând, este nevoie de consistență. Încrederea și siguranța nu pot apărea atunci când o persoană își încalcă cuvântul în mod repetat. Ambii parteneri ar trebui își respecte promisiunile și înțelegerile – iar atunci când nu se poate, să negocieze împreună legat de cum ar putea găsi o rezolvare. 

ÎN CONCLUZIE

Nu trebuie să subestimăm cât este de importantă prezența siguranței emoționale în relații. Chiar dacă presupune un efort major și riscul de a fi răniți din nou, este un pas înainte înspre construirea relațiilor sănătoase.