Mind Education

Exerciții de prezență în momente de incertitudine și amenințare

Sursa foto: unsplash.com

În mod normal, pe parcursul unei zile, sistemul nostru nervos trece de la o stare de activare, atunci când traversăm situații provocatoare, la o stare de relaxare. Stresul s-a risipit, ne calmăm și ne reîncărcăm pentru o nouă zi. Cu anumite variații de timp, intensitate, și ritm, noi toți trecem prin aceste cicluri de-a lungul vieții noastre, cu efecte pe care le resimțim la nivel emoțional, mental, corporal, și comportamental.

În contexte de incertitudine și amenințare care durează, dacă ciclul activare – relaxare (reîncărcare) nu este completat, sistemul nostru nervos este suprasolicitat. Devenim tot mai reactivi, și e tot mai dificil să ne conștientizăm și conținem emoțiile, să fim prezenți, și să acționăm dintr­-un loc înțelept.

Ceea ce avem nevoie acum, este să ne creăm conștient contextele de relaxare și reîncărcare, și să le investim cu intenție și atenție, până când ele devin obiceiuri automate ale sistemului nostru.

Sistemul nervos nu se calmează doar prin efort mental. Activarea sa presupune o descărcare electrochimică în corp, care are scopul să ne facă activi din punct de vedere fizic (cu rol evoluționist, de a lupta pentru supraviețuire, prin fugă, luptă, sau îngheț). În consecință, relaxarea presupune și ea un efort corporal, pentru a procesa această nouă energie stocată în mușchi. Avem nevoie să ne mișcăm, pentru a ne relaxa. Desigur, sprijiniți de o atitudine mentală printr-o intenție conștientă de a fi prezenți.

Recomandări:

Igiena de dimineață – seară:

Felul în care ne începem și încheiem ziua este extrem de important, pentru că ne setează calitatea stării somnului și a zilei, concentrându-ne tendințele automate ale minții într-o direcție sau alta. Odată întipărite aceste practici, ele devin obiceiuri care ne vor schimba percepțiile și perspectivele.

Dimineața

Începeți ziua punându-vă cu tandrețe și compasiune mâna pe inimă. Setați-vă o intenție clară și simplă, pe care să o investiți zilnic cu atenție și motivație, de exemplu să am grijă de mine azi, să îmi conțin emoțiile și să revin la liniște, să descopăr și să savurez experiențe mărunte.

Seara

Încercați să vă liniștiți pe cât posibil sistemul nervos. Găsiți metodele care vă ajută. De exemplu, imaginați-vă, atunci când faceți duș, că lăsați toate grijile să se scurgă cu apa. Încercați să vă împăcați cu evenimentele zilei care au trecut, cu gândul că veți reveni în următoarea zi la cele neîncheiate. Înainte de culcare, scanați-vă corpul cu atenție și reveniți constant la a simți senzațiile. Lăsați-vă greutatea să se scufunde în pat, și puneți-vă mâna pe inimă cu tandrețe și compasiune. Gândiți-vă la trei lucruri simple pentru care sunteți recunoscător din ziua de astăzi. Trimiteți gânduri de bine câtorva persoane dragi. Cu ce senzații vă inundă recunoștința corpul?

Din aceste eforturi prin care ne apropiem de realitatea noastră interioară se naște prezența, un spațiu conștient în care suntem din ce în ce mai puțin reactivi, pentru că putem conține ceea ce trăim. Putem exista și relaționa cu înțelepciune.

Oferiți-vă timp să explorați ce vă ajută, și investiți zilnic practicile cu încredere. Să nu uităm că vremurile de criză, prin faptul că ne pun față în față cu noi realități, ne oferă și contextul transformării și îmbogățirii personale. Să deschidem ochii și să ne vedem posibilitățile.