Mind Education

Folosesc femeile și bărbații aplicațiile de dating în scopuri diferite?

Sursa foto: www.pexels.com

Mergând în continuarea ideilor prezentate în articolul anterior, unde am discutat despre eficiența Tinder-ului și ce îl face să fie (la un anumit nivel) o adicție, acum aș vrea să ne concentrăm mai mult pe motivele pentru care o mare majoritate a tinerilor alege să folosească aplicații de acest fel. Mulți am crede că este pentru a găsi un partener, poate chiar “marea dragoste” – lucru care nu este exclus, deoarece există relații stabile în care partenerii s-au găsit pe o aplicație de genul. Dar aceasta este mai mult excepția, nu regula – noile studii ne spun că bărbații și femeile folosesc aplicațiile de dating în scopuri diferite, iar dragostea nu se află în capul listei pentru nici unul din ei.

 AȘADAR, CARE SUNT MOTIVELE?

Pentru început, aș vrea să pun în evidență categoria din care face parte Tinder-ul, anume PBMDA (Picture Based Mobile Dating Apps). Mai precis, se bazează în mare parte pe poze – descrierea este limitată doar la câteva rânduri, și nu este menită să iasă în evidență. De aici rămâne la latitudinea fiecăruia dacă dorește să îl cunoască mai bine pe celălalt. 

Motivul principal pentru care bărbații au declarat că folosesc Tinder-ul este pentru a găsi parteneri sexuali pe termen scurt. De asemenea, bărbații s-au declarat mult mai dispuși să înceapă și să mențină interacțiunile pe aceste aplicații. Aceste rezultate nu sunt surprinzătoare, dat fiind faptul că dintr-un punct de vedere evoluționist, bărbații sunt mult mai dispuși decât femeile să își folosească din resurse (bani, timp, energie) pentru a impresiona potențiali parteneri sexuali. Tinder-ul e foarte eficient din acest aspect, deoarece se bazează pe atracția fizică, care e premisa oricărei interacțiuni sexuale.

Cât despre femei, unul dintre motivele pentru care au declarat că folosesc aplicația este pentru a-și explora sexualitatea – adică sunt dispuse să abordeze acest subiect în discuțiile cu bărbații, dar nu au aceeași disponibilitate ca și ei să se implice în viața reală în aceste tipuri de relații pe termen scurt, și nici să consume atât de multe resurse. Un alt scop important pentru care multe femei se află pe Tinder este pentru a-și îmbunătăți stima/imaginea de sine. Faptul că primesc match-uri din partea bărbaților în baza pozelor le face să aibă mai multă încredere în propria persoană, în special în momentele în care se simt mai vulnerabile. Aici vorbim despre același mecanism care apare atunci când primim like-uri pe Instagram sau Facebook – e o gratificare instantă, dar care nu durează mult și nici nu are efecte benefice pe termen lung (nu îmbunătățește imaginea de sine per total). Într-adevăr, mai multe femei decât bărbați au menționat faptul că sunt în căutarea unei relații serioase în detrimentul uneia pasagere, dar nu s-a aflat printre scopurile principale.

 UNDE SE AFLĂ PROBLEMA?

Desigur, tot ce am spus mai sus sunt date și generalizări. Nu putem vorbi în numele fiecărei persoane care folosește Tinder-ul sau aplicațiile de dating, deoarece excepții și abateri de la regulă vor exista întotdeauna. Dar aceste date ne ajută să vedem direcția generală în care merge online dating-ul și ne ajută să ne reglăm așteptările legate de interacțiunile care au loc în mediul digital. De aici vreau să menționez și problemele care apar în momentul în care așteptările femeilor și ale bărbaților diferă prea mult.

Lipsa transparenței din interacțiunile de Tinder este o problemă majoră, din care ambele sexe au de suferit. De aici mă refer la lipsa sincerității în ceea ce privește motivul pentru care folosesc aplicația, și lipsa relaxării și a autenticității din discuții. Acesta nu e un trend specific doar Tinder-ului, e un trend prezent în general pe social media, unde fiecare încearcă pe cât posibil să își ascundă problemele, vulnerabilitățile și adevăratele dorințe. Atât femeile cât și bărbații încearcă să se muleze pe ceea ce consideră că își dorește celălalt, pentru a-și atinge propriile scopuri – dar de aici se creează o imagine falsă, și implicit și dezamăgiri atunci când persoana cu care ai interacționat în online își arată cu adevărat personalitatea și își exprimă dorințele.

Pentru articolul următor, vom aborda partea de posibile soluții la aceste probleme, și cum tinerii care vor să folosească aplicațiile de dating se pot autoeduca și învăța să își exprime mai bine (și mai autentic) nevoile și așteptările atunci când întâlnesc pe cineva în mediul online.