Mind Education

Iubirea nu se „aprinde” doar de Valentine’s Day

Sursa foto: unsplash.com

Indiferent că îți pasă sau nu, probabil ai auzit că urmează Valentine’s Day. Nici nu aveai cum să nu auzi – colegii vorbesc despre asta, Internet-ul vorbește despre asta, de fapt… chiar acum citești un articol despre asta.

Însă aș vrea să dăm la o parte aspectul comercial al sărbătorii și să vorbim despre iubire. Dacă societatea a stabilit că Valentine’s Day este „oficial” sărbătoarea iubirii – sau Dragobetele, dacă preferi varianta tradițională – m-am gândit că merită să împărtășim câteva idei legate de cum se cultivă acest sentiment în cuplu.

Așa că astăzi vreau să ofer ceva atât celor care vor sărbători mâine (sau în weekend), cât și celor pentru care vineri va fi o zi ca oricare alta.  

Alternative pentru clasica cină în oraș

Poate că pentru unii dintre noi, Valentine’s Day are o semnificație aparte. Poate că este acel moment în care dedicăm câteva ore, o zi sau un întreg weekend exclusiv relației de cuplu.

Așa că dacă vrei să marchezi această dată, te încurajez să planifici ceva cu adevărat valoros.

Cred că această zi poate fi momentul perfect în care să oferi (și să primești) recunoștință. Asta înseamnă să porți o discuție cu el sau ea despre ce apreciați unul la celălalt.  

Recunoștința este o emoție care vă consolidează relația; un gest prin care lași de-o parte îndreptățirea (”Dacă mă iubește, trebuie să îmi arate”) și cauți să fii tu cel care oferă primul. Totodată, recunoștința pe care o primești de la el sau ea îți clădește încrederea în sine, lucru care se va reflecta pozitiv în relația voastră.

Totodată, această zi poate fi momentul potrivit pentru o retrospectivă a ultimului an de relație. Puteți avea o conversație despre obstacolele pe care le-ați întâmpinat și cum ați reușit să le depășiți.

Nu în ultimul rând, profitați de această ocazie să trasați planuri comune de viitor. Reține că o relație fericită și împlinită se construiește pe obiective comune (și nu numai!).

Iubirea și pasiunea NU se cultivă doar de Valentine’s Day

Personal, nu mă consider un fan al acestei sărbători, însă pot accepta faptul că este un eveniment notabil pentru unii dintre noi. Și asta pentru că am văzut destule cupluri care se bucură în mod autentic de planurile lor de Valentine’s Day.

Dar indiferent că ești pro sau contra acestei sărbători, este esențial să înțelegi un lucru:

Pasiunea NU se cultivă doar o dată pe an, de Valentine’s Day!!!

Este imposibil să întreții o relație sănătoasă dedicând o zi pe an pentru partenerul/partenera ta, ca în restul de 364 de zile să prioritizezi orice, mai puțin relația de cuplu.

Această problemă apare adesea în cuplurile care au o anumită vechime. Cumva, ajungi să privești relația ca pe ceva ce ai obținut deja și pentru care nu mai este nevoie să mai muncești.

Poate consideri că este datoria celuilalt să întrețină pasiunea în cuplu. Adesea, ne justificăm lipsa de responsabilitate față de relație cu tot felul de scuze precum, ”Stau toată ziua la birou. Când să mai am timp pentru pasiune!? Poate ar trebui să se ocupea el/ea.”

Sau, ”Am doi copii pe care trebuie să îi îmbrac, hrănesc, duc la școală, spăl și culc. Simt că nu mai am energie să mă preocup și de relație.”  

Din fericire, nu este nevoie de mult efort sau un plan super elaborat pentru a întreține starea de bine în cadrul relației.

Uneori, o simplă îmbrățișare sau zece minute dedicate exclusiv pentru voi doi sunt suficiente pentru a vă reaminti ce anume vă ține aproape unul de celălalt.

Dacă vrei o relație sănătoasă, investește constant în mici momente de apropiere și conectare emoțională alături de el/ea.

O singură zi pe an dedicată relației este pur și simplu prea puțin!