Prieteniile din adolescență: mai importante pe termen lung decât experiența romantică?

Pentru început, aș vrea mai întâi să explic puțin acest titlu oarecum vag. Un nou studiu desfășurat de Universitatea din Virginia ne propune o nouă perspectivă, conform căreia prieteniile din timpul adolescenței sunt un predictor mai bun al unei vieți romantice satisfăcătoare ca adult, decât experiențele romantice din adolescență. Pentru mulți, această ipoteză poate suna puțin trasă de păr, deoarece tendința e să judecăm persoanele după experiența romantică, nu după prietenii.
Așadar, am o veste foarte bună pentru adolescenții mai timizi sau „neexperimentați” și pentru persoanele care, în trecut, s-au regăsit în această categorie: lipsa experienței sexuale, a întâlnirilor și atractivității fizice din perioada adolescenței nu au nici un impact asupra succesului și satisfacției romantice în viața de adult. Pare greu de crezut, pentru că la prima vedere tindem să credem că relațiile din viața adultă au aceeași dinamică ca și cele din adolescență sau de la 18-23 de ani. La suprafață, pot părea asemănătoare, dar adevărul este că sunt caracterizate de nevoi și aspecte diferite: când suntem foarte tineri, relațiile noastre romantice sunt definite de fluiditate, de un anumit nivel de instabilitate și de dorința de a experimenta și a ne cunoaște pe noi înșine mai bine. Am putea spune că sunt chiar niște motive egoiste, dar asta nu este neapărat ceva rău – este perfect normal să ne dorim să experimentăm și să învățăm despre propria persoană în acest stadiu al vieții, altfel nu ne vom cunoaște cu adevărat și nu vom ști cum să gestionăm relațiile din viitor.
În contrast, atunci când avem relații romantice mature (începând de pe la vârstă de 27-30 de ani), avem cu totul alte nevoi, cum ar fi stabilitatea și crearea unei legături cu partenerul care să fie solidă pe termen lung. Nu numai asta, dar vom avea nevoie de aptitudini precum gestionarea conflictelor într-un mod matur, acceptarea unui nivel ridicat de intimitate și maturitatea necesară de a ne dedica unei singure relații romantice pe termen lung – toate aceste aspect rareori dezvoltându-se în experiențele romantice din tinerețe.
DE CE SUNT AȘA IMPORTANTE PRIETENIILE, ATUNCI?
După cum am menționat mai înainte, relațiile romantice necesită un set de abilități destul de specifice, care nu sunt de obicei dezvoltate în experiențele romantice din adolescență, și nici nu se învață din experiențele sexuale de la acea vârstă. În schimb, există câteva aspecte, precum competența socială și nivelul de apropiere din prieteniile de la acea vreme care servesc ca buni predictori ai succesului romantic în viața de adult. O prietenie sinceră, apropiată și bine închegată te ajută să îți dezvolți întocmai abilitățile dezirabile ca adult, și te ajută să înțelegi mai bine ce înseamnă să depui efortul necesar pentru a păstra o relație pe termen lung.
Da, sunt conștientă de faptul că e mai ușor de zis decât de făcut – pentru că în timpul adolescenței, experiența sexuală, atractivitatea fizică și relațiile, chiar și cele de scurtă durată, sunt văzute ca fiind cele mai importante calități. Sunt caracteristicile care te ajută să ai un anumit „statut” în grup și sunt cele care te ajută în a câștiga popularitate. Iar la acea vârstă, puțini sunt orientați spre calitatea propriu-zisă a relațiilor, ci caută mai degrabă cantitate, să fie „doriți” și respectați de cât mai multe persoane. Dar pentru cei care nu se regăsesc în categoria celor populari și experimentați, fiți conștienți de faptul că este doar un stadiu trecător al vieții – iar succesul în viața adultă nu este dependent de viața din liceu.
În concluzie, vă invit să începeți să investiți mai mult în dezvoltarea prieteniilor de calitate – cu cât mai repede, cu atât mai bine. Chiar dacă aceste tipuri de relații nu se află mereu în centrul atenției, sunt la fel de importante în ceea ce privește dezvoltarea personală și sentimentul de împlinire pe termen lung. Și aici nu e vorba de numărul acestor prietenii, dar e important să avem cel puțin un prieten apropiat împreună cu care să învățăm să gestionăm conflictele, să investim timp și resurse în păstrarea relației și cu care să formăm o legătură profundă care poate face față trecerii timpului.