Mind Education

Review: Care sunt predictorii unei relații satisfăcătoare?

Nu căuta o relație (cu orice preț), ci persoana potrivităacesta era îndemnul nostru pentru cei care #vorsăiubeascădinnou. Dar te-ai gândit ce înseamnă pentru tine persoana potrivită? Pentru că în funcție de asta, putem vorbi și despre calitatea unei relații. Și întrebarea nu se referă atât la întocmirea unui check-list, ci îți propune mai multă instrospecție. Să reflectezi la tine și la relațiile tale trecute. Ce le-a făcut sau nu de calitate? Era doar despre celălalt – ce a spus, ce a făcut, cum te-a făcut să te simți? Sau despre cum ai perceput tu toate acestea?

Un articol publicat pentru prima dată în iulie 2020 în jurnalele de specialitate sugerează că atunci când vorbim de satisfacția relației de cuplu, caracteristicile relației sunt mai importante decât trăsăturile individului/a partenerului lor. Cercetarea a implicat nu mai puțin de 86 de cercetători din 30 de laboratoare, care au recrutat și analizat datele obținute de la 11.196 cupluri, pentru a afla care sunt factorii cel mai puternic asociați cu percepțiile cuplurilor asupra calității relației.

Cercetătorii au investigat peste 2.000 de variabile, inclusiv variabile legate de relații, cum ar fi satisfacția sexuală sau conflictele, dar și diferențele individuale, precum stilurile de atașament sau stresul. Totuși, cercetătorii au exclus unele variabile, deoarece erau potențiali indicatori alternativi ai calității relației, cum ar fi dragostea, încrederea și intimitatea.

Ce aduce nou studiul?

Cercetarea a descoperit că convingerile oamenilor despre relația lor erau mai exacte în prezicerea calității relației decât variabilele individuale, precum sexul, vârsta, trăsături de personalitate sau convingerea religioasă. Pe scurt, poate cea mai importantă concluzie este aceea că evaluarea relației de către partener se face exclusiv pe baza propriilor percepții asupra acelei relații. Așadar, calitatea relației stă în ochiul privitorului.

Potrivit cercetătorilor, cele cinci variabile legate de relație care au prezis cel mai puternic satisfacția și calitatea relației au fost:

  1. Angajamentului partenerului – „Partenerul meu vrea ca relația noastră să dureze pentru totdeauna”, adică nu ai dubii legate de implicarea partenerului tău în relație. Angajamentul a contat mai mult pentru calitatea unei relații decât încrederea, pasiunea, sprijinul, afecțiunea și frecvența sexuală!
  2. Aprecierea partenerului – „Mă simt norocos/oasă că îl am pe partenerul meu în viața mea.”
  3. Satisfacția sexuală – „Cât de mulțumit ești de calitatea vieții tale sexuale?”
  4. Satisfacția percepută a partenerului – „Relația noastră îl face pe partenerul meu foarte fericit.”
  5. Conflictul redus – „Cât de des ai conflicte cu partenerul?”

Luate împreună, variabilele legate de relație au prezis până la 45% din variabilitatea calității relației.

Variabilele de diferență individuale cu cea mai puternică asociere cu calitatea relației au fost satisfacția vieții, sentimentele negative, depresia, dar și atașamentul anxios și evitant. De altfel, este puțin probabil ca persoanele cu astfel de provocări să fie în relații sănătoase. Luate împreună, variabilele de diferență individuale au explicat până la 21% din variabilitatea calității relației. Cu toate acestea, variabilele de diferență individuale nu au îmbunătățit predicția modelului odată ce au fost luate în considerare variabilele legate de relație.

Aceste rezultate sunt în concordanță cu cercetările anterioare care au arătat, de asemenea, angajamentul, aprecierea, satisfacția sexuală, satisfacția percepută a partenerului și conflictul ca fiind componente importante ale ceea ce numesc psihologii „calitatea relației” sau percepția că o relație romantică este fie bună fie rea.

Oricât de impresionante ar părea toate acestea, cercetătorii au fost surprinși la fel de mult de limitările modelului, pentru că echipa nu a reușit să prezică foarte clar care este calitatea relației actuale a oamenilor. De asemenea, aceștia nu au putut prevedea în mod fiabil schimbările în timp a gradului de satisfacție în relație. „Schimbarea calității relației (adică crește sau scade calitatea relației pe parcursul unui studiu) a fost în mare parte imprevizibilă din orice combinație de variabile auto-raportate.”, spun cercetătorii. „Aceste rezultate sunt în concordanță cu altă cercetare recentă, care arată că traiectoriile vieții sunt în general greu de prezis.”

Care sunt implicațiile acestei cercetări?

În primul rând că oferă psihologilor o direcție clară în ceea ce privește consilierea și terapia cuplului. De exemplu, specialiștii se vor concentra pe îmbunătățirea angajamentului partenerului deasupra altor aspecte ale calității relației. Vorbim aici și despre asumarea unei relații. Caut pe Tinder un partener pentru a-mi oferi validare sau chiar îmi doresc să construiesc o relație alături de cineva? Când voi simți că devin indisponibil în relație, mă voi retrage și voi da vina pe partener sau voi reflecta la ce simt și dacă nu cumva mintea îmi joacă feste? Cât să mă încred în mintea mea care produce scenarii, de exemplu pe fondul oboselii și al stresului, și care poate îmi va spune că sunt într-o relație nesatisfăcătoare?

Mai mult, îmbunătățirea relațiilor romantice nu este doar o chestiune de importanță personală, ci și pentru sănătatea publică. Potrivit cercetărilor, persoanele în relații pozitive tind să fie mai fericite, mai sănătoase și mai productive. De asemenea, au tendința de a crește copii mai bine reglați emoțional. Societatea în ansamblu beneficiază de o mai bună înțelegere a forțelor care promovează satisfacția relației.

Sursa:

Joel, S., Eastwick, P. W., Allison, C. J., Arriaga, X. B., Baker, Z. G., Bar-Kalifa, E., … & Carmichael, C. L. (2020). Machine learning uncovers the most robust self-report predictors of relationship quality across 43 longitudinal couples studies. Proceedings of the National Academy of Sciences, 117(32), 19061-19071.

*Campanie de educație a cuplului în cadrul proiectului „Programe de formare şi psiho-educaţionale bazate pe modele de prevenţie şi intervenţie inovative în sănătatea emoţională”, COD MYSMIS 121344, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională