Mind Education

3 obstacole care te împiedică să cultivi maturitate emoțională

sursa: unsplash.com

Dacă ar fi să surprind maturitatea emoțională într-o singură frază, ar suna cam așa:

Procesul prin care înveți să îți navighezi cu succes întreg spectrul emoțional, asumându-ți responsabilitatea pentru felul în care te simți și căutând constant echilibrul.

Sună frumos și inspirațional, nu-i așa?

Și chiar ar putea fi.

Maturitatea emoțională îți aduce nenumărate beneficii în plan personal, social, relațional și profesional.

O persoană matură își gestionează cu blândețe trăirile emoționale, se bucură de relații autentice, știe să primească și să ofere dragoste și face față cu succes provocărilor profesionale.

Pe scurt, maturitatea emoțională e cheia unui trai autentic și împlinit.

Doar că, în realitate, lucrurile sunt puțin mai complicate de atât.

Cu toții ne-am lovit (și poate încă ne lovim) ocazional de obstacole și provocări în acest proces complex. Nu există nici un om pentru care maturizarea emoțională a fost constant un drum lin și confortabil.

Uneori ești reactiv(ă) și iei decizii fără să realizezi cum te simți cu adevărat. Alteori recurgi la tot felul de distrageri și dependențe care te ”rup” de propriile trăiri emoționale.

Așa că hai să explorăm câteva ”piedici” ce ne pot sabota pașii spre maturitate emoțională.

Nu faci efortul de a înțelege cum funcționează emoțiile

Să vrei să te maturizezi emoțional fără a înțelege cum funcționează emoțiile e ca și cum ai vrea să devii alergător de anduranță fără să știi nimic despre mecanica unui corp uman.

Cred cu tărie că dezvoltarea maturității emoționale implică într-o oarecare măsură și o componentă didactică. Cu alte cuvinte, ai nevoie să înțelegi cum apar emoțiile și ce rol au, ca apoi să aplici aceste cunoștințe în propriile experiențe de viață.    

Pentru început, îți recomand Cum iau naștere emoțiile și Flourish.

Totodată, dacă simți că stagnezi în ceea ce privește maturitatea emoțională, te încurajez să consulți un psiholog sau coach care îți poate oferi îndrumarea de care ai nevoie.

Eviți orice fel de disconfort

Disconfortul este o reacție emoțională cu care ne întâlnim zi de zi.

Îl resimți când stai în trafic, când ești prea ocupat(ă) să îți iei pauza de masă, când ai incertitudini cu privire la viitor sau când șeful/șefa îți spune că trebuie să aveți o discuție.

În general, creierul detestă senzația de disconfort și te îndeamnă constant să eviți această dispoziție emoțională. Deși evitarea e o ”soluție” la îndemână, fiecare disconfort de care fugi e o oportunitate ratată.

Altfel spus, ratezi șansa de a-ți consolida reziliența emoțională și, implicit, a cultiva maturitate emoțională.

Mereu celălalt este de vină

Le fel ca evitarea, responsabilizarea (sau blamarea) celuilalt e un mijloc facil prin care scapi de emoții neplăcute.

Doar că atunci când te afli într-o situație tensionată și te rezumi strict la a arăta cu degetul spre ceilalți, fără să îți asumi partea de responsabilitate, pierzi o confruntare directă și autentică cu propriile trăiri emoționale.

Problema cu această mentalitate este că te împiedică să te dezvolți, nu doar emoțional ci din mai toate punctele de vedere.

Dacă ți-ai format o imagine impecabilă despre tine și de fiecare dată când ai o situație conflictuală crezi că ceilalți sunt de vină, atunci e clar că nu vei vedea loc pentru îmbunătățiri.

Momentul în care te convingi că nu ai ce să îmbunătățești la tine, e momentul în care maturizarea emoțională se oprește.

În realitate, mereu există loc de mai bine și mereu există ceva nou ce putem învăța atunci când lăsăm de-o parte blamarea celorlalți și punem reflectorul pe noi.

Câteva recomandări practice:

Maturitatea emoțională nu e o destinație sau un punct, ci un proces cu suișuri și coborâșuri pe care îl începi în copilărie și îl continui pentru tot restul vieții.