Mind Education

Carte bună pentru starea de bine a copiilor

Astăzi vă recomand câteva cărți frumoase pentru copii, care să vă ajute să intrați în universul emoțional al copiilor voștri. De-a lungul timpului am căutat cărți cât mai frumoase, cât mai simple, care să fie cât mai exacte și pe înțelesul copiilor. Recunosc, mi-e greu să rămân doar la textul cărții. De obicei improvizez în funcție de zi sau situație care a apărut și adaug textului diverse alte replici sau explicații.

Așadar, astăzi vă propun câteva cărți frumoase despre emoții și starea de bine a copiilor care în cazul meu au funcționat și pe care fiica mea de 7 ani mi le cere constant în momentele dificile.

Mami, mă vei mai iubi dacă…? este o poveste similară cu cea recomandată de colega mea Bogdana Păcurari – Te iubesc, orice ai face! – doar că aceasta este o carte potrivită și pentru copiii mai mici, cu ilustrații frumoase, care îl asigură pe copil de iubirea părintelui indiferent de comportamentul micuțului, indiferent că va apărea un frățior sau o surioară, dar care vorbește și despre alte frici – de exemplu, frica de reacția părintelui dacă copilul va iubi și pe altcineva sau chiar frica de moarte. Mi s-a părut cel mai blând dialog legat de moarte, o temă inerentă pentru perioada în care trăim:

„ –  Și dacă mori? (…) Mi-ai pus o întrebare la care îmi e foarte greu să răspund. Dar cred că nici atunci nu voi înceta să te iubesc. (…)

– Dar eu cum voi ști asta? întreabă ursulețul.

– Când vei simți pe față mângâierea blândă a vântului, când vei vedea stropii de apă care strălucesc în soare și când vei auzi cântecul păsărilor care zboară pe deasupra capului – în adâncul inimii tale vei ști asta. Dar, uite, acum sunt aici, în viață!”

***

Când tristețea îți bate la ușă este o poveste foarte frumoasă care, deși este destinată copiilor, va fi cu siguranță utilă și adulților pentru a accepta tristețea și pentru a ști ce să facă cu ea. Ilustrațiile sunt minunate și, sub forma unei povești, autorul face recomandări concrete despre ce poți face când ești trist. Este cartea care m-a impresionat cel mai mult prin simplitatea, dar acuratețea informației – „Încearcă să nu te sperii de tristețe: dă-i un nume. Ascult-o. Întreab-o de unde vine și ce-i trebuie. Dacă nu vă înțelegeți, stați pur și simplu împreună o vreme, în tăcere. Găsește ceva ce vă place amândurora: desenați…(…) Poate nu vrea să știe decât că e bine-venită.”

***

Ai umplut găletușa azi? te va ajuta atât pe tine ca adult, dar și pe copilul tău să înțelegeți cum funcționează „rezervorul emoțional”, o metaforă pentru starea emoțională pe care o avem la un moment dat.

Am început să folosesc această metaforă când fetița mea era încă mititică, dar suficient de mare să înțeleagă că mașina are nevoie de benzină ca să pornească și că, în caz contrar, motorul va merge în gol și se va strica. Nu mă pricep eu prea bine la mecanică, deși șofez de aproape 20 de ani. Dar da, mi s-a întâmplat o singură dată să rămân în pană de benzină. Am tras pe dreapta și am fost nevoită să aștept un pet cu 2 litri de benzină ca să ajung până la următoarea stație de carburanți.

Așa că mi-a fost ușor să-i explic fiicei mele ce se întâmplă când avem „rezervorul” gol. Pentru că, s-o recunoaștem, nu doar copiii au zile proaste, trântesc lucruri sau cuvinte grele, plâng sau se tânguie și nu le intri în grații nicicum!

***

 Cele 7 obișnuințe ale copiilor fericiți este o carte foarte potrivită acestor timpuri pentru că aduce în discuție acele obiceiuri care-ți aduc o stare de bine, fie că ești copil sau adult. Îți atrage atenția că ești responsabil pentru stările tale, că tu deții controlul. Că e important să-ți faci un plan, să dai prioritate priorităților – întâi lucrează, apoi joacă-te, că toată lumea poate câștiga și e nevoie să găsești soluțiile potrivite pentru toți, nu doar pentru tine; caută mai întâi să înțelegi, apoi să fii înțeles; cooperează, pentru că împreună e mai bine. Dar, cel mai bine te simți când ești în echilibru – minte, corp, suflet.

Este o carte pe care o citesc și recitesc împreună cu fiica mea și o discutăm. Pentru că ce mi se pare foarte eficient la cartea asta este că fiecare dintre cele 7 povești are la final o pagină – Colțul părinților – în care te ajută să faci împreună cu copilul tău o analiză a textului. Îți înșiruie una sub alta întrebările pe care le poți pune copilului tău astfel încât acesta să reflecteze la mesajul poveștii, dar și „pașii mărunți” care pot fi făcuți pentru a exersa o abilitate. Și cu ocazia asta poate și tu ca părinte vei începe să faci schimbări în viața ta pentru a deveni mai eficace, poate vei putea discuta și împărtăși cu copilul tău propria experiență. Pentru că timpul de calitate cu copilul nu înseamnă ore nesfârșite de joc și voie bună, ci și implicarea și sprijinirea copiilor în luarea propriilor decizii sau „prioritizarea priorităților”, când s-ar putea să-ți dai seama că anumite reguli sau activități nu-și prea au rostul și vei avea mai mult timp pentru starea de bine a ta și a copilului tău.

***

Ce să facă…când ți-e teamă de greșeli este o carte foarte utilă pentru părinți și copii, deopotrivă, mai ales în cultura și vremurile în care trăim. O cultură a pedepsei, a fricii de respingere, a hipervigilenței față de greșeală pe care, din păcate, le-o „servim” copiilor.

Cartea face parte dintr-o colecție de 6 cărți (Editura TREI): Ce să faci când te simți îngrijorat, îți este frică, îți ieși din fire, nu-ți convine nimic, simți că nu este corect sau îți este teamă de greșeli. Acestea le oferă copiilor un mai bun control asupra vieții lor, o înțelegere mai bună despre cum funcționează, dar și o radiografie despre relația minte – emoții. Sau, foarte pragmatic spus, cum își pot controla mintea astfel încât să se simtă mai bine. În definitiv, ce pot să facă atunci când simt îngrijorare, frică ori furie.

Așadar, spor la citit împreună cu copiii voștri!