Mind Education

Ce este narcisismul sexual și cum se manifestă?

Am discutat înainte despre trăsăturile narcisice, despre tulburarea de personalitate cu același nume și cum se manifestă ea în relații – e un subiect extrem de interesant, dar am observat și faptul că nu prea se abordează subiectul narcisismului sexual (pe de-o parte, probabil pentru că încă este un termen relativ nou în cercetare, iar pe de altă parte, poate intra în categoria „subiectelor tabu”). Înainte de a intra în detalii legate de cum se manifestă narcisismul sexual și cum funcționează dinamica cu o astfel de persoană, trebuie să ținem minte faptul că un astfel de comportament nu este specific doar persoanelor diagnosticate cu tulburarea de personalitate narcisistă. Nu vorbim de reguli stricte aici – da, există persoane cu TPN care se manifestă și pe plan sexual, dar există și persoane tipice ale căror accente narcisice apar cel mai adesea în interacțiunile sexuale. 

CUM RECUNOAȘTEM UN ASTFEL DE COMPORTAMENT?

 În teorie, narcisismul sexual nu este deloc dificil de recunoscut. De obicei, aceste persoane nu au interacțiuni intime autentice – mai ales în primele stadii ale relației, narcisistul sexual va pune accent doar pe propria performanță, căutând validarea și laudele partenerului. Pentru el, nu va conta decât să fie impresionant în fața celuilalt, nu să dăruiască plăcere. Nu doar atât, dar pentru acest tip de oameni, aparențele și atractivitatea sunt extrem de importante. Focusul nu este pe partea emoțională, deoarece sexul este privit ca o modalitate în care își pot arăta calitățile fizice. Pot ajunge să fie extrem de pretențioși în ceea ce privește propria înfățișare și cea a partenerului, până în punctul în care devin critici sau refuză actul sexual, în cazul în care observă anumite „defecte”. Practic, ei nu doresc conectarea și apropierea față de celălalt prin intermediul sexului, ci imitarea „idealului” promovat de media și de cultura specifică. După perioada de curtare, când relația a căpătat puțină vechime, dinamica se va schimba – narcisistul sexual va deveni din ce în ce mai egoist și lipsit de empatie față de nevoile sexuale ale partenerului, indiferent de rugăminți. Va avea așteptări mărețe de la partener, să-i fie satisfăcute toate dorințele; în caz contrar, va reacționa prin blamare, critică și o atitudine pasiv-agresivă, pentru a se păstra pe sine pe o poziție de superioritate închipuită. De asemenea, tind să își neglijeze partenerul și să se distanțeze imediat după actul sexual, deoarece au primit ceea ce căutau: gratificare.

Un alt comportament important de luat în considerare când vorbim despre narcisiștii sexuali este infidelitatea – studiile au arătat faptul că persoanele care au un nivel ridicat de narcisism sexual sunt mai predispuși să își înșele partenerii. Nu doar atât, pot arăta și semnele specifice adicției sexuale.

 CUM SE AJUNGE ÎNTR-O RELAȚIE DE ACEST TIP?

Comportamentele pe care le-am descris mai sus sunt, în mod evident, foarte nesănătoase. Ne gândim că din moment ce sunt atât de evidente, am realiza că ne confruntăm cu o persoană de genul înainte să ne implicăm prea mult. Dar la prima impresie, continuând în perioada de curtare, narcisiștii sexuali pot fi persoane foarte atrăgătoare. Nu doar fizic, ci și prin atitudine, fiind extrem de carismatici și seducători; una dintre cele mai întâlnite tehnici ale acestor persoane este de a-l face pe celălalt să se simtă „norocos” că le primește atenția. În prima fază, totul va fi pasional, teatral; dar cum am mai menționat înainte, este doar un rol pe care îl pun în scenă pentru a putea primi admirație și gratificare. Din păcate, mulți se îndrăgostesc foarte rapid în acea perioadă intensă de curtare, ajungând să se simtă dependenți, în special din punct de vedere sexual, de partenerul lor narcisic.

Va urma un articol în care voi dezbate mai mult cum putem gestiona o dinamică de acest tip, în special dacă ne aflăm deja într-o relație de lungă durată sau chiar într-o căsnicie. Dimensiunile unui astfel de comportament sunt complexe și necesită timp pentru a putea fi abordate, mai ales în relațiile bine înrădăcinate unde ambii parteneri contribuie la o dinamică sexuală nesănătoasă.