Mind Education

Cum e datingul pe timp de pandemie?

Photo by Anna Shvets from Pexels

Acum, în autoizolare, am avut mult timp la dispoziție să povestesc cu prietenii, să observ reacțiile atât ale celorlalți cât și pe cele proprii, alături de felul în care ne raportăm la ceea ce se întâmplă la momentul actual. Nu doar atât, dar am și citit o multitudine de articole și de postări pe social media, pentru a face o oarecare “radiografie” a nevoilor și grijilor, pentru a ști unde e nevoie de mai mult suport psihologic în rândul tinerilor. În mod surprinzător, am găsit multe articole care vorbeau de dating. Știu, prima reacție e să zicem că avem griji mult mai mari în momentul de față și că dating-ul ar trebui să fie ultimul obiectiv de pe listă. Cu toate acestea, mulți adolescenți și tineri par să se simtă demoralizați și evident, plictisiți. Pauzele de la cursuri, activități și socializare față-în-față își spun cuvântul, iar ce m-a surprins cel mai mult a fost o statistică recentă care ne arată faptul că tot mai multe persoane și-au făcut conturi pe site-uri și aplicații de dating, mulți fiind chiar dispuși să și plătească. 

 AȘADAR, CARE E EXPLICAȚIA?

 Sunt mai multe explicații la mijloc. Una dintre ele este faptul că starea actuală de incertitudine, combinată cu panica generală, ne împing înspre a căuta emoții pozitive, înspre a caută pe cineva cu care să ne putem conecta, chiar și la nivel virtual. Pandemia poate fi folosită că o “scuză” pentru a putea începe o discuție cu o persoană străină, deoarece este o experiență comună, nouă, prin care niciunul nu am mai trecut până acum. Pe lângă asta, cu toții stăm izolați în casă, iar nevoia de socializare este încă prezentă, acum cu atât mai mult – iar unii revin la aplicațiile de dating și din simplul motiv că nu au nimic mai bun de făcut și sunt în căutare de validare. 

CUM POATE EXISTA DATING-UL ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ?

 Deoarece ne aflăm într-o situație nouă și complet neprevăzută, nu avem o rețetă care să ne prezinte care este cea mai sigură și sănătoasă metodă de a aborda viață romantică și dating-ul. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem acum este să stăm în casă, evitând cât de mult se poate contactul cu grupurile mari de oameni și cu persoane necunoscute. Dat fiind și că toate cafenelele, cinematografele, restaurantele sunt închise, iar recomandările sunt să nu ieșim fără un motiv extrem de întemeiat după ora 18, posibilitățile de a ieși la o întâlnire față-în-față cu cineva sunt aproape nule (cel puțin în acest moment).

 Dar, ăsta nu este neapărat un lucru rău, mai ales pentru persoanele care caută conexiuni pe termen lung. Singurul mod de comunicare de care dispunem acum este cel digital, fie că e prin mesaje sau apeluri video, ceea ce ne oferă oportunitatea de a cunoaște persoana mult mai bine înainte de a ne întâlni în viață reală. Faptul că dispunem și de mai mult timp pentru a-l cunoaște pe celălalt poate fi văzut că un test, care în final ne poate ajuta să luăm decizii mai bune și mai înțelepte. De asemenea, este momentul ideal să facem o introspecție, și să cultivăm aptitudini precum răbdarea și ascultarea activă. 

Acestea fiind zise, este evident faptul că dorințele tinerilor pentru socializare, dezvoltare personală și apropiere sunt exacerbate de contextul autoizolării. Avem mare nevoie să ne simțim conectați de viața noastră de dinainte, să introducem o oarecare normalitate în acest haos, iar dating-ul și socializarea online poate fi o metodă bună de a face asta. Nu este nici un capăt de lume pentru cei care sunt nevoiți să ia o “pauza” din a căuta un partener – după cum am spus, este momentul ideal pentru a face puțină introspecție.