Mind Education

Despre mișcare și cum ne putem regla nivelul de energie prin dans

Foto credit: scott-broome-cuOHHP5tx5g-unsplash

Anul trecut am început să scriu despre vitalitate, despre legătura dintre detașarea emoțională și prezența în corp. Am pătruns puțin în ce înseamnă această integrare a corpului în experiența noastră, și cum ne ajută ea în procesul de transformare a stresului.

La o primă observație directă asupra realității exterioare și a celei interioare, descoperim că viața este mereu în schimbare, în mișcare. Și atunci când stăm, în noi se produce mișcare continuă, de la respirație, la digestie, la fluxul fluidelor. A fi viu, înseamnă a fi în mișcare, iar corpul nostru a evoluat fiind într-un flux dinamic, cu schimbare constantă a focusului. Observăm același proces și la nivelul minții și emoțiilor.

În ceea ce privește mișcarea fizică, ea ne ajută în mai multe feluri:

1. Reglează stresul. Stresul cronic sau traumatic înseamnă tensiune blocată în corp, minte, sau emoții. Tensiunea este eliberată și transformată prin mișcare, eliberăm epuizarea și căpătăm ușurință, calmând sistemul nervos. După aproximativ 20 de minute de mișcare corpul începe să secrete natural endorfine și alți hormoni care ne fac să ne simțim bine. Iar capacitatea noastră de a înțelege senzațiile din interiorul corpului, corelează cu capacitatea de autoreglare emoțională. Gândim mai bine și suntem mai puțin reactivi când suntem prezenți în corp

2. Dacă recunosc senzațiile când sunt stresat, bucuros, mi-e foame, sunt obosit, știu care îmi sunt nevoile reale, importante, și profunde, și pot răspunde cât mai aproape de ele, cu vitalitate, prezență, și integrare. Sunt mai puțin tentat să pic în mecanismele de apărare sau substituție, învârtindu-mă în aceleași cicluri de nefericire.

3. Dezvolt abilități kinestezice, atitudini mentale de concentrare și încredere în propriile capacități, și o nouă formă de comunicare, cunoaștere, și exprimare prin propriul corp.

Cum îți poți schimba nivelul de energie în 15 minute

La extreme, nivelul nostru de energie poate fi hiperactivat (cu anxietate, ori furie) sau hipoactivat (apatie, amorțeală, depresie). Zona de performanță optimă, de activare moderată, este cea în avem claritate și creativitate, suntem prezenți și conectați, putem face alegeri înțelepte. Sistemul nostru se află într-o stare de echilibru dinamic, de vigilență relaxată în care se poate autoregla.

Crează-ți un playlist de mișcare de 15 minute de descărcare și liniștire a sistemului nervos, sau de activare, în funcție de starea în care te afli. Folosește unul sau două cântece pentru starea curentă în care te afli, apoi una/două melodii pentru starea de activare moderată. Pune muzică și nu te gândi, pur și simplu lasă-ți corpul liber, să fie mișcat spontan de ritm. Nu zic să dansezi, pentru că apoi ne vin idei despre cum ar trebui să arate. Experimentează melodii cu diferite arome de activare, care rezultă în niveluri diferite de energie în corpul și emoțiile tale.

De exemplu, dacă te simți agitat:

  1. Transformă hiperactivitatea anxioasă/ furioasă, în hiperactivitate pozitivă (de exemplu, poți începe cu Metallica – Whiskey In The Jar, și continuă cu Technotronic – Pump Up The Jam sau MC Xander – Higher Nature, sau Palms Trax – In Gold).
  2. Coboară nivelul de energie la activare moderată (Queen – It’s a Kind of Magic sau Bob Marley – Three Little Birds). La final, doar stai 5 minute și simte senzațiile din corp. Acum are loc o descărcare grozavă a stresului.
  3. Creează un playlist în care lucrezi cu sistemul nervos în direcția opusă. Pornind de la hipoactivare (apatie, amorțeală, depresie, detașare) mergi către activare moderată.

Mișcarea e pentru toate vârstele, o putem adapta pentru toate etapele de dezvoltare și abilitate, în orice situație umană de la naștere până la moarte. Prin ea activăm țesuturile, fluidele, și inteligența fiecărei celule, care percepe și răspunde la impuls, extinzând puțin câte puțin conștiința și prezența cu care gândim, simțim, sau ne mișcăm prin lume.

Așadar, nu există o stare anume din care să începi să faci mișcare. Ești plictisit, nu ai chef de nimic, crezi că nu e pentru tine? Perfect. Începe de aici. Orice trăim devine material de lucru, și astfel învățăm să navigăm prin toate experiențele vieții.