Transformarea stresului în vitalitate
Nu mai e o noutate că stresul cronic are efecte dăunătoare asupra sănătății întregului nostru organism. Un amestec de răspunsuri fizice și biochimice la stimuli emoționali puternici, stresul prelungit determină reacții precum durerile de cap, tensiunea fizică sau oboseală încă în primele ore ale dimineții, după o noapte de somn.
Emoțiile influențează și sunt influențate de funcționarea organelor, de sistemul imunitar, de cel circulator, chiar și de cel osos (recunoaștem intuitiv în posturile oamenilor anumite tendințe psihologice). Totul este interconectat, iar obiceiurile de a răspunde nesănătos la ceea ce simțim, cum ar fi a ne suprima emoțiile sau a rumina excesiv, destabilizează sistemul de apărare fiziologică împotriva bolilor: acesta nu doar că nu ne mai poate proteja sănătatea, dar poate cauza viitoare disfuncționalități.
Nu stresul este problematic, ci faptul că strategiile prin care ne raportăm la el nu sunt racordate la felul în care corpul nostru reacționează în fața stresorilor. Desigur, pentru strategiile pe care le avem în ceea ce privește stresorii din viața noastră, există o altă discuție și diferite abordări. Dar pentru a ne putea uita la stresori și a rezolva probleme, de cele mai multe ori este nevoie ca mai întâi să ieșim din starea de supra-activare, printr-o acțiune ce implică conștientizarea și mișcarea corporală, fie ea și doar o respirație profundă.
A fi bine nu înseamnă să trăim într-o stare continuă de calm și siguranță, ci să traversăm fluid prin stări de risc, aversitate, excitație nervoasă, înapoi la calm și siguranță, și apoi pe scenă din nou. Nu stresul este dăunător, ci a rămâne blocați în tensiune. Starea de bine e atunci când corpul tău este un spațiu sigur pentru tine, chiar și atunci când nu e necesar într-un spațiu sigur. Începi să fii bine, chiar și în momentele în care nu te simți bine.
Prin practicile mindfulness și de conștientizare a corpului (scanarea corpului, mișcare conștientă, mișcare ghidată de respirație, terapie prin dans), învățăm să ne reglăm emoțiile. Localizăm stresul în trup, acumulat, de exemplu, sub forma mușchilor tensionați, a umerilor încordați și încovoiați, a fizionomiei încruntate cu maxilar blocat, a stomacului strâns. Emoțiile se reglează prin mișcare, și detensionarea se realizează prin mișcare conștientă. Putem însă să facem dans și mișcare, dar să nu ne detensionăm dacă procesul nu este conștient.
Corpul și mintea noastră sunt interconectate. De ce să fim atenți la corp? Atunci când suntem atenți, recunoaștem conexiunea dintre rațiune, emoție, și senzațiile corporale, și știm ce avem nevoie să facem pentru a ne regla emoțional în orice circumstanță. Putem acționa dintr-un loc în care avem acces la mai multe informații și cunoaștere despre realitatea noastră interioară.
Cum facem asta? Învățând, cu răbdare, să ascultăm senzațiile din trupul nostru. În locurile în care simțim disconfort vom găsi remediile de care avem nevoie pentru a ne elibera sursele de vitalitate și regenerare. Mușchii tensionați ne spun unde avem nevoie să masăm pentru a relaxa tensiunea, umerii încordați ne arată mișcările după care tânjim, spatele încovoiat ne spune să ne întindem, fruntea și maxilarul încordate cer căldura unui zâmbet, stomacul strâns ne spune unde avem nevoie să respirăm profund. E important să observăm care sunt senzațiile din corp și când este relaxat, atunci când ne simțim în siguranță, pentru a învăța traseul către acest fel de a fi în corpul nostru.
Mișcă-te cu intenția de a descoperi și exersa propriile abilități de revitalizare și reîncărcare: detensionare, relaxare musculară, energizare, regenerare. Cum îmi activez simțurile amorțite, cum îmi conștientizez și folosesc resursele pentru a face lucrurile cu mai multă putere și a mă bucura de clipa asta?
Câteva feluri în care poți sprijini transformarea stresului în vitalitate:
- Respirația profundă în abdomen, cu expirație lungă și înceată, ajută la fluidizarea tuturor fenomenelor și schimbărilor care se întâmplă acum în interiorul tău, precum digestie, circulație, percepție, procese afective și cognitive etc.
- Activitate fizică – implică-te în orice îți mișcă corpul suficient încât să respiri profund: yoga, zumba, mișcare autentică, auto-masaj, stretching, arte marțiale, între 20 și 60 de minute pe zi. Și ar trebui să fie în fiecare zi, pentru că suntem supuși stresorilor zilnic.
- Interacțiune socială pozitivă, chiar și cu oameni pe care îi întâlnești ocazional. Putem vedea bogăția acestui moment pe care-l împărtășim, cu tot ce ne oferă el, ca pe un dar, fără să avem nevoie de ocazii spectaculoase? Dacă suntem atenți, găsim destule de apreciat în a exista aici și acum.
- Râzi, râzi împreună cu cineva, sau doar amintește-ți unui moment în care ai râs tare cu cineva. Și aici nu mă refer la un tip de râs social sau impus, ci la râsul din abdomen – profund, nepoliticos, râsul de care nu te poți abține.
- Afecțiune – de cele mai multe ori funcționează să primim afecțiune de la o persoană iubitoare care ne place, ne respectă, pe care o apreciem și în care avem încredere.
- Exprimarea creativă și procesarea emoțiilor copleșitoare: furie, stres, bucurie, durere, rușine. Desenează, scrie, cântă, dansează, permite-ți să creezi imperfect, fără judecată, și bucură-te de rezultat. A ieșit din mâinile tale.
Ai încredere în corpul tău. S-ar putea ca senzațiile pe care le simți să-și dezvăluie originea sau nu, dar asta nu e important acum. Conștientizarea și răspunsurile nu sunt absolut necesare întotdeauna pentru ca emoțiile să traverseze prin tine, în afara ta. Îți vine să plângi fără un motiv aparent? Grozav! Doar observă orice emoție și senzație care pare să vină de nicăieri și ai încredere în corpul tău că știe să aibă grijă de tine chiar și atunci când nu ești în control total.
Amintește-ți, corpul tău habar n-are ce înseamnă că trebuie să îți calculezi bugetul, că ești copleșit de sarcinile de la birou, că ai provocări în relațiile cu rudele. El știe ce înseamnă să sari în sus și-n jos, să tremuri, să-ți întinzi articulațiile, să râzi. Vorbește-i cu tandrețe, dar pe limbajul lui, în limbajul corporal.
Pentru că acest limbaj propune abilități noi, în cadrul cursurilor Mind Education, vom organiza ateliere în care să aprofundăm și să exersăm împreună practicile descrise. Stai pe-aproape!