Mind Education

Filmul de vineri: Hang the DJ

Cum ar fi să-ți fie aranjate întâlnirile romantice până la ultimul detaliu fără să faci nimic? Să faci parte dintr-un sistem care îți învață gusturile, ce îți place și ce nu-ți place, de la localuri, mâncare, activități, comportamente ale oamenilor, trăsături ale celorlalți? Un sistem care pe baza datelor colectate despre tine creează niște algoritmi, îți stabilește planurile și doar te anunță? Pentru unii poate sună terifiant atâta intruzivitate în intimitatea lor, pentru alții poate sună lejer că nu mai trebuie să își bată capul cu planificări și se pot concentra la alte lucruri. Dar cum este, de fapt?

Săptămâna aceasta vă recomand să urmăriți „Hang the DJ”, episodul 4 din sezonul 4 al serialului „Black Mirror”. „Oglinda neagră”, cum este tradus în română, pune în discuție subiecte cât se poate de actuale din societatea în care trăim, subiecte care de cele mai multe ori se învârt în jurul tehnologiei, care face parte tot mai mult din viețile noastre. După cum îi spune și numele, serialul arată, de regulă, consecințele neplăcute ale tehnologiei asupra oamenilor și a relațiilor dintre ei. Titlul acestui episod, „Hang the DJ” se referă la puterea și controlul „Sistemului” (adică „the DJ”) și dorința tot mai mare a celor care sunt controlați de a se răzvrăti atunci când simt că nevoile și deciziile lor ar fi, de fapt, altele.

Episodul pe care vi-l recomand abordează relațiile romantice și, deși nu pare la început, este mai optimist decât alte episoade. Acțiunea are loc într-o realitate totalitară, foarte bine controlată, în care cuplurile sunt alese de „Sistem” și li se spune de la început „termenul de expirare” al relației. Personajele principale, Amy și Frank, sunt aleși unul pentru altul și se află la prima întâlnire stabilită de „Sistem”. Nu prea știu ce ar trebui să facă, cum ar trebui să se poarte. Întâlnirea lor durează doar o noapte. Apoi, ei nu se pot găsi sau contacta unul de altul, pentru că doar „Sistemul” este cel care controlează relațiile și adună date din fiecare întâlnire pe care o are fiecare persoană pentru a-i găsi perechea optimă. Cei doi se tot gândesc unul la altul pe parcurs, chiar dacă, între timp, fiecare trece prin foarte multe întâlniri diverse. Cu fiecare nouă întâlnire frustrarea lor crește. Oare se vor revedea? Cine va fi persoana optimă cu care vor rămâne? Înainte ca „Sistemul” să aleagă persoana optimă, fiecare are dreptul de a alege o întâlnire cu cineva din foștii parteneri cu care dorește să mai clarifice câte ceva. Cei doi se aleg unul pe altul și se revăd. Mai multe nu vă spun despre poveste, vă las să descoperiți singuri ce se întâmplă.

Ce îmi place la acest episod este că pune în evidență cum ar arăta viețile noastre dacă nu am avea, de fapt, libertatea de a alege, chiar dacă, de multe ori, trecem prin experiențe dureroase în relații. De asemenea, face referire și la Tinder și consecințele negative, într-un fel, dacă nu ne oprim să înțelegem și să procesăm experiențele pe care le avem în relațiile romantice. Sigur, poate sună tentant să nu fie nevoie să faci toată munca de procesare, însă oare este mai ușor așa? După cum veți vedea și în „Hang the DJ”, nu chiar.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Poți citi mai multe despre dating-ul online aici:

https://mindeducation.ro/dating-ul-online-doar-de-o-lipeala-sau-un-superglue/

https://mindeducation.ro/folosesc-femeile-si-barbatii-aplicatiile-de-dating-in-scopuri-diferite/

https://mindeducation.ro/dating-ul-online-cum-il-putem-gestiona-intr-un-mod-sanatos/