Cărțile anului 2021. Recomandările Mind Education

Anul 2021 ne-a oferit o serie de cărți extrem de valoroase, pline de informații noi și de perspective care merită analizate și integrate. Pentru a recapitula cele mai apreciate lecturi și pentru a-ți oferi câteva sugestii pentru noul an, am compus o lista cu recomandările noastre, pe care o poți găsi mai jos.
”Secolul singurătății” (click pe titlu pentru a accessa recenzia) de Noreena Hertz – Este prima lectură despre singurătate care schimbă perspectiva dintr-una personală într-una multi-nivelară. Până acum singurătatea era descrisă în special în relație cu calitatea vieții, a sănătății fizice și emoționale, însă Noreena Hertz o descrie ca o consecință a transformărilor sociale, politice și economice din acest secol. Singurătatea nu este doar o experiență personală, ci este o epidemie care se infiltrează atât de profund încât soluțiile individuale devin insuficiente.
“Sub presiune. Cum să luptăm cu stresul și anxietatea fetelor“ de Lisa Damour – Autoarea abordează un subiect îngrijorător legat de fetele noastre pentru că, așa cum studiile arată, fetele și tinerele femei se confruntă cu simptome de anxietate mult mai frecvent decât băieții. Mai precis 31% dintre fete față de 13% dintre băieți. Studiile arată că numărul adolescentelor care au declarat că încearcă adesea sentimente de neliniște, îngrijorare sau teamă a crescut cu 55% din 2009 până în 2014, pe când în cazul băieților adolescenți cifrele nu s-au modificat deloc pe parcursul aceleiași perioade.
“Cum să-ți transformi viața”/”How to do the work” de Nicole LePera – Dr. Nicole Lepera este psiholog clinician, creatoarea mișcării #selfhealers, a canalului de Instagram și Facebook (cu peste 4 milioane de urmăritori) @The.Holistic.Psychologist, și autoarea bestseller-ului How to Do the Work: Recognize Your Patterns, Heal From Your Past, Create Your Self. Manifestul ei? Să facem sănătatea mentală integrată și accesibilă tuturor, prin practici minte-corp-emoții-spirit, să aducem cunoașterea dinspre experți înspre fiecare dintre noi – vindecarea și discernământul venind din interior, dinspre elitism înspre comunitate, autenticitate cu noi înșine și în relații.
“Burnout. Cum să spargi cercul vicios al stresului” de Emily & Amelia Nagoski – Una dintre cele mai utile cărți despre sindromul burnout pe care am citit-o în ultimul timp și pe care m-am bucurat să o văd tradusă și în limba română. Este o lectură plăcută și foarte bine documentată, cu recomandări practice și haioase. Am rămas citind cartea cu câteva reflecții și aplicații valoroase la care revin deseori.
“Dezarmarea narcisistului” de Wendy Behary – A fost prima carte pe care am citit-o despre narcisism și a rămas cu mine de-a lungul anilor, cu aspecte pe care le-am folosit atât în munca mea cu clienții cât și în relațiile personale. Cartea ne duce în universul personalități de tip narcisic unde ne arată care sunt cauzele pentru care o persoană poate dezvolta astfel de trăsături dar mai ales despre cât de dificil poate fi pentru partener să trăiască în relație cu un narcisic, fie că este părinte, partener de cuplu sau coleg. Este ca un manual de utilizare pentru relațiile cu personalitățile narcisice sau cu tendințe spre narcisism.
“Arta de a fi liber”/”Set boundaries, find peace” de Nedra Tawwab – Cartea este plină cu idei clare, oneste și mai ales practice, despre modul în care stabilirea limitelor este inerent legată de sănătatea noastră mentală. Cartea ne învață cum să punem capăt luptei interioare legate de relații și ne oferă idei clare despre cum să comunicăm nevoile noastre celorlalți și astfel să experimentăm libertatea de a fi cu adevărat noi înșine.
“Obiceiuri bune, obiceiuri rele” de Wendy Wood – Obiceiurile sunt un mecanism de învățare. Tot ce trebuie să facem este să repetăm ceva, să fim răsplătiți pentru asta și învățăm un obicei. În cercetările pe care le-a făcut, autoarea a constatat că aproximativ 43% din ceea ce fac oamenii în fiecare zi se repetă în același context, de obicei în timp ce se gândesc la altceva. Ei reacționează automat fără să ia cu adevărat decizii. Un obicei este un fel de scurtătură mentală pentru a repeta ceea ce am făcut în trecut, care a funcționat pentru noi și ne-a adus o recompensă sau ne-a satisfăcut, fie și iluzoriu, o nevoie.
“Imunitatea. Arta de a fi sănătos” de Jenna Macciochi – Motivul pentru care recomand această carte, deși nu este domeniul meu de specializare, dincolo de motivația personală, este că autoarea vorbește despre rolul imunității în menținerea sănătății mentale. Cred cu toată convingerea că o bună sănătate mentală înseamnă și preocuparea noastră pentru nutriție și o alimentație care să ne susțină sănătatea, nu să o împovăreze. Cum spune și autoarea, avem nevoie să ne sprijinim sistemul imunitar, nu să îl stimulăm și, ca și creierul, imunitatea este un sistem de învățare. Vă propun să-l descifrăm.
“3096 de zile” de Natascha Kampusch – În Viena anului 1998, o fetiță de 10 ani a fost luată captivă. După câteva cercetări, poliția încetează căutarea ei, iar în 2006, după 8 ani jumătate trăiți în captivitate cu cel care a răpit-o, Natascha Kampusch reușește să se elibereze. Autoarea ne povestește cu sinceritate, claritate, și curaj viața ei, de la copilăria dificilă, la experiența sfâșietoare de a fi prizonieră, până la eliberarea și integrarea ei în societate. Cei opt și jumătate de captivitate au fost o experiență teribilă, plină de abuz fizic, psihologic, foamete și muncă istovitoare.
“Compasiunea și mintea umană” de Paul Gilbert – Mulți consideră că a avea compasiune înseamnă a fi slab sau drăguț, dar această idee demonstrează tocmai cât de puțin știm să fim blânzi cu noi. Poate pentru că avem prea întipărită în minte ideea că ceea ce ne „obligă” să creștem este critica și nicidecum compasiunea. Am găsit în această carte o frază care m-a emoționat profund și care ar putea fi considerată o bună definiție a compasiunii: „a avea dorințe și impulsuri înseamnă a fi uman și acest lucru include, desigur, dorințele egoiste; compasiunea ne cere nu să ne condamnăm pentru că le avem, ci mai degrabă să ne gândim la consecințele împlinirii lor.”