Mind Education

Filmul de vineri în vremuri dificile

Ziceam cândva că vrem, nu vrem, un film bun ne obligă să ne imaginăm (din păcate aceste zile ne obligă să și trăim vremuri dificile). Că ne obligă la introspecție. Pentru că el capturează, explorează sau rezonează, în cel mai visceral soi posibil, cu propriile noastre vieți.

Un film bun e întotdeauna despre o poveste mai mare. Poate chiar povestea ta. Tocmai de aceea, astăzi vă propunem o listă de filme bune despre reziliență în vremuri dificile:

Oameni și zei, regizat de Xavier Beauvois, este un film care are la bază întâmplări reale, fiind povestea unor călugări trapiști de la mănăstirea Notre-Dame de l’Atlas din Algeria, care se petrece în perioada războiului civil din Algeria în anii 1993 și 1996. Filmul ne arată viața de zi cu zi a celor 8 călugări ai mănăstirii, care au fost răpiți și uciși în 1996 de un grup de extremiști.

Un film despre credință, curaj și asumare, dar și despre îndoiala și frica pe care le trăim adesea în momente grele. „Florile de câmp nu-și mută locul pentru a găsi razele soarelui.” 

„Incendii” este un film despre iubirea unei mame – o iubire curajoasă, fără abandon, o poveste despre dramele și traumele trecutului, dar și despre vindecarea lor cu forță și determinare. Un film despre iertare, într-o situație în care îți pare imposibil ca iertarea să existe.

M-a impresionat foarte mult povestea acestei mame care își ajută copiii să își găsească liniștea prin cunoașterea adevărului, a trecutului. „Moartea nu este sfârșitul” este unul din mesajele filmului. 

Dunkirk. Un film despre curaj, iertare și acceptare, despre supraviețuire. Un film ce îți dă speranță, sau cel puțin așa m-am simțit eu, în bunătatea și solidaritatea dintre oameni. Povestea filmului este despre trupele britanice și ale aliaților în cel de-al doilea război mondial înconjurate de inamici pe plaja franceză în așteptarea salvării lor. Este impresionantă scena a celor 400.000 de oameni ce așteaptă pe plajă în așteptarea unor vase care să-i salveze deși sunt atacați de inamic. Impresionant este sacrificiul și curajul celor cu ambarcațiuni mici care își asumă curajul de a veni să-i salveze indiferent de riscurile la care se supun.

Capernaun este povestea unui băiat de 12 ani, Zain, care depune o plângere împotriva părinților lui. Își dă în judecată părinții. De ce și-ar da un copil părinții în judecată? Ce durere și suferință ascunde el? Vă las să descoperiți. Merită această poveste să fie ascultată și văzută de cât mai mulți dintre noi. Un film despre supraviețuire, nedreptate, vină, responsabilitate și ce înseamnă să fii părinte. Un film despre cât de mulți copii, din păcate, sunt încă crescuți de alți copii și trăiesc în violență, neglijați și fără sprijinul adulților. Un film despre cât de greu este unui copil să zâmbească. Un copil care nu a trăit viața în grija, protecția unui adult, un copil forțat să fie adult pentru el și ceilalți. 

Cernobîl este un mini serial de 5 episoade pe care-l puteți vedea la HBO, realizat de Craig Mazin (un interviu cu Craig Mazin găsiți aici).

Un serial impresionant și pentru că mi-am adus aminte de sentimentul de frică și spaima pe care am le-am trăit ca și copil când în orașul în care trăiam s-a auzit despre tragedia de la Cernobîl, despre riscul de a fi și noi iradiați și riscul de cancer despre care se vorbea atunci foarte mult.

Pentru mine serialul este despre sacrificiu, omenie, bunătate și cât de fragilă este viață.

Am citit undeva că a lectura sau viziona filme despre viețile reale ale unor oameni cu suferințele lor crește empatia. Să ne reamintim trecutul pentru un prezent dificil mai înțelept!