Mind Education

O perspectivă nouă asupra anxietății (Partea II)

Sursa: unsplash.com

Într-un articol anterior, vorbeam despre știința emoțiilor și cum experiențe emoționale precum anxietatea sunt parțial construite de către un creier ce operează pe bază de predicții.

Astfel, întregul nostru spectru emoțional devine o experiență profund subiectivă ce se conturează nu doar în funcție de organizarea creierului (și implicit a minții), ci și de felul în care interpretăm propriile reacții emoționale.

Azi îmi doresc să trecem la lucruri mai practice.

Mai exact, vom discuta despre cum putem să ne ajustăm perspectiva asupra emoțiilor astfel încât stări precum anxietatea, disconfortul sau depresia să fie mai ușor de gestionat.

Nu toată lumea simte anxietatea la fel

Un lucru pe care îl putem învăța din noile cercetări asupra emoțiilor este faptul că emoțiile universale (fericire, frică, furie, tristețe și dezgust) nu sunt atât de universale pe cât am crede.

Hai să luăm drept exemplu anxietatea, o reacție emoțională ce vine cu un întreg set de semne precum: transpirații, disconfort abdominal, tremurat, înroșirea feței, amețeală, gură uscată și lista poate continua.

Dar tremuratul este ceva ce unii dintre noi resimt și atunci când se confruntă cu furie sau gelozie. Totodată, disconfortul abdominal poate apărea și atunci când simțim că ne îndrăgostim de o persoană (clasicii ”fluturi în stomac”).

Pe scurt, reacțiile emoționale pe care le avem nu se încadrează perfect în categoriile de simptome pe care le-am stabilit pentru fiecare emoție.

Poate că plânsul și tremuratul sunt reacții comune persoanelor care se îngrijorează, dar ce te faci când crești într-o familie în care nu ai voie să te manifești prin plâns?

Simplu! Înveți să îți exprimi reacții emoționale precum îngrijorarea și anxietatea în alte moduri. Poate reacționezi prin furie (presupunând că furia a fost o reacție acceptată în familia ta) atunci când te simți îngrijorat sau poate te joci obsesiv cu părul.

Oamenii pot exprima aceleași emoții în moduri diferite. Și tocmai de aceea, specialiștii în sănătate mentală caută să înțeleagă emoțiile atât prin prisma cunoștințelor pe care le-au dobândit, cât și pe baza descrierilor subiective oferite de clienții cu care lucrează.  

Pe scurt, o întrebare mai bună decât Cum arată anxietatea? este Cum arată anxietatea MEA?

Anxietatea și bugetul corpului

Bugetul corpului se referă la energia sau resursele pe care fiecare dintre noi le are la dispoziție pentru a-și desfășura activitățile de zi cu zi. Defapt, orice ființă vie, de la vertebrate până la primate, are un buget pe care îl folosește pentru a-și asigura supraviețuirea și reproducerea.

Noi oamenii suntem diferiți în sensul că suntem singurele ființe care consumă acest buget nu doar pe activități fizice ci și pe procese mentale – pe gânduri, emoții, îngrijorări și stres.

Dacă vrei să îți gestionez mai bine anxietatea, poți începe prin a gestiona mai bine bugetul corpului. Cu alte cuvinte, trebuie să menții un echilibru între activitățile care îți consumă din buget și practicile care îți încarcă bugetul.

Ce știm în momentul de față din ultimele cercetări este că un buget optim depinde de trei obiceiuri esențiale: somn de calitate, sport regulat și alimentație sănătoasă.

Vrei să îți gestionezi mai bine anxietățile (de orice natură)?

Începe prin a-ți regla bugetul corpului astfel încât să te asiguri că mintea ta are resursele necesare să facă față anxietăților de care inevitabil te vei lovi.

Pe scurt, sănătatea mentală și emoțională depinde de măsura în care reușești să menții un buget echilibrat.

Emoțiile în interacțiunile de zi cu zi

Un alt lucru fascinant la oameni este faptul că își pot regla reciproc bugetele. Cu alte cuvinte, felul în care răspundem conflictelor și interacțiunilor care pot genera anxietate, sau alte emoții, dictează cât de mult sau puțin ne vor consuma astfel de evenimente.

Probabil ai observat și tu că te simți mai relaxat(ă) atunci când îți discuți îngrijorările cu altă persoană. Chiar dacă nu primești o soluție concretă și sursele anxietăților tale rămân neschimbate, faptul că ai împărtășit povara te face să simți că ești mai puțin consumat de această emoție.

Totodată, și tu îi poți ajuta pe alții să nu își mai consume bugetul corpului până la epuizare. Tot ce trebuie să faci este să fii acolo și să asculți. Nu trebuie să oferi sfaturi, soluții sau tehnici de management al anxietății, doar prezență.

Însă dacă ești interesat să afli mai multe despre cum poți gestiona anxietatea, îți las câteva resurse utile aici, aici și aici.