Câteva cărți bune despre anxietate

Anxietate, un cuvânt care apare atât de des pe buzele noastre!
O emoție pe care o trăim cu toții măcar o dată în viață și care ne sperie, ne creează suferință și ne face să ne dorim să fugim de ea.
Așa că, haideți să facem cunoștință cu ea! Să-i aflăm originile, să îi înțelegem mecanismele, să descoperim cum ne facem rău încercând să ne prefacem că nu există și ce putem face pentru a ne „împrieteni” cu ideea că ea există în viața noastră.
Pentru acest lucru, am făcut o selecție de cărți bune care ne vorbesc despre anxietate din diferite perspective:
„Învinge grijile – 7 pași pentru a împiedica îngrijorarea să-ți pună piedici”– Robert L. Leahy
Înțelegerea și modul în care relaționăm cu îngrijorările este o abilitate de care avem mare nevoie, altfel trăim într-un permanent stres, tensiune și anticipare a unor consecințe negative, catastrofale a evenimentelor. Justificarea pentru acest mod de gândire este adesea precauția, sentimentul că putem preveni să apară evenimente negative dacă ne gândim la ele și le analizăm. Consecința este o stare de vigilență permanentă, o dificultate de relaxare și sentimentul că mintea este în „priză”, tensiune fizică, oboseală și o stare generală de anxietate. Ajungem să trăim mai mult în mintea noastră și să fim prea puțin prezenți.
Autorul ne oferă în acest grozav text alternative la a trăi o viață prin lentila fricilor și îngrijorărilor, a ști cum să le recunoști și ce să faci când simți că ai pierdut controlul gândurilor, că nu le poți opri, că te țin noaptea treaz și mintea rulează scenarii atât despre ce s-a întâmplat, cât și scenarii de viitor.
„Mâine încep!”, sau „Data viitoare nici nu mă gândesc să nu încep la timp!”. Dar mâine apare altceva și data viitoare la fel… Sună cunoscut? Ei bine, se numește procrastinare.
Procrastinarea reprezintă o intercalare complexă de cauze psihologice, factori biologici și experiențele de-o viață. Am învățat-o pentru că, la un moment dat, ne-a ajutat să evităm sentimente supărătoare de anxietate provocate de teamă: teamă de eșec, de succes, de separare, sau chiar de intimitate, între altele.
Dar din păcate, procrastinarea aduce cu sine consecințe negative atât exterioare (tensiuni cu alte persoane, stagnare profesională, penalități, divorț, exces de substanțe etc), cât și interioare (autocritică, rușine, anxietate, depresie, insomnie și multe altele).
„Oameni Anxioși” – Friedrik Backman
Fiecare dintre personajele din carte începe ca fiind relativ normal. Exact modul în care ai percepe un străin în viața de zi cu zi. Dar, pe măsură ce cunoașteți ostaticii, poliția și tâlharul, vedeți cât de umani sunt. Cu ciudățenii și nesiguranțe la fel ca noi toți. Cu toții avem un fel de neliniște care ne face să acționăm sau să reacționăm într-un anumit mod. Personajele au trăsături și defecte care le fac umane, lucru care te face să te identifici cu anumite stări și reacții ale lor.
Această carte este o portiță care te face să te gândești înainte de a acționa și te determină să îi consideri pe ceilalți la fel de umani pe cât te consideri tu. „Oameni anxioși” încurajează cititorul să fie mai atent, mai prezent și mai empatic
„Cum să învingi tiparele negative de gândire”- Gitta Jacob, Hannie van Genderen și Laura Seebauer
Ți se întâmplă uneori să simți sentimente de gol și tristețe, ca și cum nu ai avea sens, sau ca și cum ceilalți nu îți pot răspunde cu adevărat nevoilor? Ai dificultăți în a avea încredere în oameni? Sau poate te observi pierzându-te în gânduri și neliniște că ceilalți te vor abandona. Ai momente în care simți că îți vine să fugi de tot și de toți? Sau poate simți o puternică nevoie de a te agăța de ceilalți, chiar dacă pe undeva știi că acest lucru nu aduce beneficii pe termen lung.
Precum este exprimat și în carte „tiparele de gândire negativă sunt calea bătătorită pe care ai călcat din nou și din nou. Pentru a merge pe alte căi, este necesar să înțelegi sursa tiparelor tale de funcționare și motivul pentru care acestea sunt atât de dificil de schimbat”
„Anxietate pentru începători” (“Anxiety for Beginners”) – Eleanor Morgan
În „Anxietate pentru începători” (“Anxiety for Beginners”), Eleanor Morgan povestește cum este să trăiești cu anxietate și de ce este atât de important să identificăm și să învățăm să o gestionăm.
Morgan ne asigură că nu trebuie să ne luptăm toată viața cu anxietatea – că este posibil să înțelegem ce se întâmplă cu noi, în corpul și în mintea noastră și că putem învăța să gestionăm intervențiile intruzive ale lui „Ce-ar fi dacă?”.
„Ipoteza Fericirii” – Jonathan Haidt
Aș spune că această carte încearcă să răspundă la întrebarea: Cum se face că unii dintre noi reușim să ne găsim sensul și fericirea în viață, în timp ce alții nu?
Metafora elefantului și a călărețului există pentru a pune în discuție legătura dintre emoții și rațiune…când cei doi colaborează, apare sclipirea, măreția oamenilor. Călărețul, adică rațiunea, nu este un rege sau un vizitiu care să țină din scurt hățurile elefantului (instincte, reacții, emoții), ci un consilier. Doar împreună reușesc.
„Spirala ascendentă. Cum folosim neuroștiința pentru a schimba cursul depresiei”, – Alex Korb
Este o carte pe care o recomand tuturor, fie că vă doriți să înțelegeți mai profund depresia și mecanismele ei, sau sunteți preocupați în a înțelege cum funcționează mintea și creierul nostru.
Veți afla mai multe despre stres, oboseală, îngrijorări, vină, comparații sau alte stări și gânduri care cresc riscul căderii într-o spirală descendentă și a unui șir de alegeri nesănătoase pe care le puteți însă opri. Cunoașterea și practica lor ne sunt salvatoare și ne țin la distanță de suferințele emoționale atât de dureroase cum sunt cele în depresie.
Spor la citit!