De ce incertitudinea pare greu de tolerat

Unul dintre lucrurile care m-a fascinat mereu la oameni este capacitatea noastră de a transcede prezentul și a ne proiecta în trecut sau viitor.
De fapt, cred cu tărie că această capacitate ne-a permis să atingem nivelul de dezvoltare mentală, socială și tehnologică de care ne bucurăm acum.
Faptul că poți reflecta la trecutul tău te ajută să îți construiești un viitor mai bun. Totodată, să poți folosi imaginația pentru a te proiecta în viitor îți permite să stabilești obiective și să te dezvolți în direcția în care dorești.
Practic, dobândești un grad de control asupra vieții tale, în loc să reacționezi strict la ce se întâmplă aici și acum. Cu alte cuvinte, simți că poți schimba cursul unor evenimente și acest sentiment este ceea ce te încurajează să continui.
Doar că odată cu viitorul apar și incertitudinile. Teoretic, mintea ta poate genera un număr infinit de versiuni ale viitorului și nu toate vor fi pe placul tău.
Spun că incertitudinea pare imposibil de tolerat deoarece felul în care ne raportăm la ”ce va urma” depinde de felul în care gândim despre noi, ceilalți și lume în general.
Incertitudinea te pune față în față cu propriile vulnerabilități
Viitorul a fost, este și va fi mereu încărcat de incertitudini. Singurele aspecte pe care putem cu adevărat să le controlăm (și implicit schimbăm) sunt propriile credințe și interpretări.
Uneori, situațiile incerte ne pun față în față cu vulnerabilități pe care în mod normal nu le conștientizăm. Mă refer aici la acele etichete pe care alții sau chiar noi înșine ni le-am pus și pe care le-am tot cărat de-a lungul vieții.
Poate incertitudinea pare imposibil de tolerat deoarece crezi că nu te vei descurca dacă lucrurile evoluează într-o direcție nefavorabilă. (Deficiență)
Poate pare imposibil de tolerat pentru că te temi ca lucrurile să nu meargă într-o direcție atât de greșită încât să te îndepărtezi sau să îi pierzi pe cei dragi. (Abandon)
Poate are legătură cu felul în care evaluezi riscurile. Cu alte cuvinte, ai tendința să identifici rapid scenariile negative și să le ignori pe cele pozitive. (Negativism)
Sau poate ești copleșit de un sentiment interior de eșec, de fiecare dată când te gândești la incertitudinile viitorului. Crezi că indiferent ce ai face, lucrurile tot vor lua o întorsătură neplăcută pentru tine, așa că ce rost are să mai încerci. Astfel, rămâi pasiv în fața incertitudinii (când poate ai fi putut schimba ceva) și în felul acesta îți demonstrezi că ești sortit eșecului.
Până la urmă, întrebarea pe care merită să ne-o adresăm cu toții este: Ce reprezintă incertitudinea pentru mine?
E greu să tolerezi incertitudinea când simți că o înfrunți singur
Cât de ușor sau greu tolerăm incertitudinea depinde adesea de modul în care gestionăm problemele sau situațiile neprevăzute. Mă refer aici la cum ne raportăm față de ideea de a cere și primi ajutor din partea celorlalți
Dacă eviți să ceri ajutor sau îl refuzi atunci când ți se oferă, este clar că incertitudinea va deveni o povară greu de dus. Doar că în acest caz, tu ești cel care se sabotează și transformă incertitudinea într-o povară mai mare decât este în realitate.
Adesea, ajungi să înfrunți de unul singur situațiile dificile deoarece nu crezi că există persoane care s-ar amesteca în problemele tale (Izolare Socială) sau nu ești convins că alții sunt capabili să te ajute (Neîncredere).
Încearcă să îți imaginezi cum te-ai simți față de incertitudine știind că nu trebuie să o înfrunți singur și există oameni care ți-ar oferi suport dacă lucrurile ar evolua într-o direcție nefavorabilă. Cu siguranță te-ai simți mai puțin îngrijorat, știind că nu trebuie să poți această povară singur.
Mai departe, caută să ceri ajutor (când simți că nu faci față singur), chiar dacă nu te simți confortabil cu asta. Îți vei mulțumi mai târziu!
În final, vreu să îți ofer încă o întrebare pe care merită să ți-o adresezi: Ce înseamnă pentru mine să cer sau să primesc ajutor?
Câteva recomandări:
Dacă vrei să tolerezi mai ușor incertitudinea, îți propun să începi cu câteva exerciții de prezență care să te scoată din incertitudinile viitorului și să îți creeze un context de relaxare.
Mai mult, amintește-ți că abilitatea de a face față disconfortului emoțional ce vine la pachet cu incertitudinile stă în puterea ta. Noi psihologii o numim reziliență emoțională și dacă îți dorești să afli cum o poți cultiva, te invit să citești acest articol.