Cum deosebim un lider transformațional de unul narcisic?
Am început explorarea temei narcisismului cu felul în care se face simțit în relațiile romantice și cele interpersonale, iar acum consider că merită povestit și despre cum se manifestă aceste trăsături și într-un context organizațional, dat fiind că este comun atât la nivelul liderilor, cât și la nivelul angajaților, în cadrul echipelor. Tocmai de aceea, în acest articol, voi vorbi despre cum putem deosebi un lider transformațional de unul narcisic, distincția dintre aceștia fiind de multe ori dificil de făcut, mai ales din pricina felului în care se proiectează și câștigă urmăritori narcisicul.
CE ESTE UN LIDER TRANSFORMAȚIONAL?
Leadership-ul transformațional presupune un lider care își încurajează, motivează și inspiră angajații să facă schimbările necesare pentru a putea evolua și progresa atât la nivel de echipă, cât și la nivel de companie. Relația dintre angajați și lider este una bazată pe încredere, pe securitate, unde fiecare este conștient de rolul pe care îl are și de ce are de făcut în cadrul companiei; de asemenea, acest tip de lider nu simte nevoia să își „verifice” angajații, are încredere în abilitățile lor și își face simțită prezența atunci când aceștia au nevoie de ghidaj sau de susținere. Leadership-ul de tip transformațional este esențial mai ales în momentele în care compania trece printr-o perioadă de criză și în care are nevoie de o schimbare pentru a putea supraviețui, sau în care compania își dorește să evolueze și să se extindă. Acest tip de lider are abilitatea de a se adapta și de a intui zonele în care este nevoie de o schimbare, dar în loc să o facă pentru propria glorie, o face pentru a putea avansa împreună cu compania și angajații săi, deoarece este conștient de valoarea pe care o au aceștia.
CE ESTE LIDERUL NARCISIC?
Din păcate, există multe studii care să ne dovedească faptul că narcisiștii (în special cei cu accent pe grandomanie) au tendința să își asume roluri de lider. Având în vedere dorința lor de atenție și validare socială, această poziție le oferă satisfacția de fi „personajul principal” într-o organizație și de avea control perceput asupra angajaților.
Având în vedere descrierile pe care le-am făcut narcisicilor în articolele anterioare, e normal să va întrebați cum de atât de mulți oameni sunt dispuși să urmărească acest tip de leadership, sau de ce au succes narcisicii în poziții de putere.
În primul rând, este important de menționat faptul că narcisicii acționează în context organizațional într-un mod similar cu cel din relații – își promovează caracteristicile atrăgătoare în mod excesiv, comportamentele de îndreptățire și de manipulare făcându-și apariția doar ulterior.
CE ANUME FACE UN LIDER NARCISIC SĂ FIE ATRĂGĂTOR?
Prototipul liderului pe care îl avem format în minte (din filme, cărți, social media) ne conturează o persoană extrem de încrezătoare (de multe ori sugerând aroganță), competentă, care are curajul de a spune ceea ce gândește și de a schimba normele impuse până în acel punct. Nu doar atât, dar narcisicii sunt greu de identificat la prima vedere; după cum am mai menționat, pot fi persoane fermecătoare, care deși nu au un grad de empatie ridicat, pot înțelege nevoile emoționale ale celorlalți și să le folosească în scopuri personale. Tocmai de aceea, un lider narcisic va ști care sunt dorințele angajaților săi și își va construi discursul în așa fel încât să îi poată „câștiga” pe ceilalți. Încrederea de care acești lideri dau dovadă în faza inițială pot face angajații și urmăritorii să se simtă motivați și investiți în scopul pe care îl au.
Desigur, vorbim despre nuanțe – în unele contexte acest tip de lider poate fi benefic, dar acestea sunt puține. Cel mai adesea, persoanele narcisice pot persevera în situații extrem de dificile, și pot depăși eșecul cu ușurință, lucru care poate inspira echipa sa, mai ales dacă este formată din persoane anxioase. Cu toate acestea, nu este recomandată relația cu un astfel de lider pe termen lung, deoarece echipa sa nu va avea șansa de a se dezvolta.
CUM PUTEM ALEGE UN LIDER TRANSFORMAȚIONAL?
Acestea fiind spuse, cred că aproape orice echipă și-ar dori să fie condusă de un lider transformațional, în detrimentul unui narcisic. Pentru a putea atrage un astfel de lider, compania sau echipa trebuie să își formeze o cultură bazată pe integritate; munca în echipă și relațiile bazate pe încredere trebuie să fie prioritare, iar competitivitatea și succesul personal să nu fie promovate ca scopuri principale. Un lider transformațional va înțelege aceste nevoi ale colectivului și va funcționa ca o parte din echipă, evitând să pună accentul doar pe propria persoană. În general, persoanele narcisice nu se vor simți atrase de medii în care echipele sunt dezvoltate, cu angajați încrezători, care se susțin reciproc. Atunci când nevoile și abilitățile fiecăruia sunt puse în valoare, un lider transformațional se va integra cu ușurință, făcându-și simțită prezența în momentele în care echipa are nevoie de el. Dacă observăm că liderului îi place să își asume toate meritele companiei, că ignoră feedback-ul din partea celorlați și că pune scopurile și imaginea proprie în fața scopurilor comune, atunci înseamnă că persoana are trăsături narcisice care nu îl fac potrivit pentru poziția de a conduce o echipă pe termen lung.
BIBLIOGRAFIE
O’Reilly, C. A., & Chatman, J. A. (2020). Transformational Leader or Narcissist? How Grandiose Narcissists Can Create and Destroy Organizations and Institutions. California Management Review, 000812562091498.
Steinmann, B., Klug, H. J. P., & Maier, G. W. (2018). The Path Is the Goal: How Transformational Leaders Enhance Followers’ Job Attitudes and Proactive Behavior. Frontiers in Psychology