Mind Education

Filmele anului 2021. Recomandările Mind Education

Filmul care mi-a rămas cel mai mult în minte din acest an este poate nu întâmplător și printre cele mai așteptate filme ale anului și anume Dune (click pe film pentru a vedea recenzia din spate.) Dacă nu l-ai văzut până acum, nu e târziu, îl poți găsi încă în cinema. Universul Dune este unul vast și îndepărtat de timpurile noastre, un univers care are în vedere evoluția spirituală și tehnologică a umanitățîi, războaie și jocuri politice ce implică, în principal, planeta Arrakis. Arrakis este un deșert imens (motiv pentru care a devenit cunoscută ca și Dune), sursa principala de melanj (sau mirodenie) a universului. Melanjul este considerat cea mai valoroasă resursă, folosit în special pentru călătoria în spațiu, la baza fiind și un narcotic puternic, capabil să altereze conștiința celor care îl folosesc.

Squid Game” este acea miniserie despre care cred că aproape imposibil să nu fi auzit până acum, serialul despre care s-a tot spus că este cea mai vizionată producție a Netflix din toate timpurile. Squid Game este un thriller sud-coreean, o poveste de tip battle royale, bazată pe supraviețuire. Un grup de 456 de participanți (fiecare într-o situație precară sau de criză) sunt invitați de către o asociație misterioasă să joace o serie de șase jocuri, pentru a câștigă un premiu (foarte substanțial) în bani. Probele prin care trec participanții sunt reinterpretari ale jocurilor din copilărie (specifice culturii coreene) dar cu o regulă brutală: cei care pierd sunt uciși pe loc.

”The Bold Type” (Netflix) urmărește viața a trei prietene din generația ”millennials” care lucrează la o publicație mondială fictivă numită Scarlet din New York. Ce mi-a plăcut cel mai mult la acest serial este felul în care personajele aleg să intre cu motivație și cu încredere în relații și nu cu neîncredere și teamă de conflicte, pedeapsă, retragere a afecțiunii, inhibarea emoțiilor și a nevoilor personale din teama de a nu pierde relațiile sau din teama de eșec ci cu asumare și cu recunoaștere a greșelilor, cu voință de reparare a relațiilor și mai puțină dramă. Toate aceseta fiind caracteristici, calități pe care eu una le văd zilnic în munca mea cu adolescenții și cu tinerii din generația ”millennials”. 

”Three identical strangers” (Netflix) este un documentar care ar trebui urmărit cu mare atenție de oricine care lucrează în domeniul sănătății mintale, fie că suntem psihologi, psihiatri sau cercetători. Acest documentar ne arată cât este de important să avem compasiune față de ceilalți oameni, și oricât de mult ne-am dori să avansăm în ceea ce privește domeniul științific, nu ar trebui niciodată să sacrificăm principiile etice și să tratăm alte ființe pe post de “cobai” – după cum menționa și unul dintre tripleți. 

”Tiger” (HboGo) este un documentar despre viața celebrului jucător de golf, Tiger Woods. Dincolo de puterea remarcabilă de sacrificiu, dorința de succes și capacitatea extraordinară de performanță, ce aduce cel mai valoros acest documentar și rămâne cu tine mult timp după vizionare este impactul, amprenta relației complicate cu tatăl său, Earl Woods asupra lui Tiger. Legătura simbiotică și tensiunea dintre campionul de golf și tatăl său sunt factorii ce îi determină succesul dar și eșecul, traumele, deprivarea, deficiența, standardele nerealiste. 

Headspace Guide to Meditation (Netflix) este precum un curs de Mindfulness, însă accesibil la tine acasă, stând pe canapea. Pornește de la felul în care ne poate ajuta în mod concret meditația, la cum să începem să medităm și continuă până la cum să apreciem viața, să ne trezim recunoștința pentru ceea ce suntem și avem, să înțelegem stresul, durerea, și compasiunea. Fiecare episod începe cu câteva baze teoretice și continuă cu o meditație ghidată, de la vizualizare, până la practici contemplative. Oferă mai întâi o hartă amplă a acțiunilor pe care le putem face în interiorul minții noastre, a experiențelor și aromelor afective pe care le putem accesa. Cum să fim mai prezenți cu interiorul nostru, cu cei dragi, și într-o muncă ce să ne împlinească, să ne bucurăm de viață și să o trăim cu sens.  Și apoi ne invită cu pricepere să practicăm, chiar dacă e inconfortabil și nefamiliar, nu doar să citim sau să ascultăm cuvinte frumoase.