Mind Education

Impactul ignoranței. Despre tulburările de personalitate și caracter

Îmi doresc astăzi să scriu despre un subiect cu impact greu în viața colectivă a oamenilor, atât în contextul socio-cultural, cât și cel personal. Cel mai mare impact îl resimt acei oameni care intră în contact direct, sau cât mai direct cu topicul. Voi scrie despre persoanele cu tulburări de personalitate și caracter. Mă adresez tuturor celor care au fost sau sunt răniți, abuzați, amenințați, șantajați, furați, nedreptățiți și nevoiți să se complacă într-o situație de acest fel, din cauza unor condiții dificile, precum căsnicie, copii, aspecte legale, vulnerabilități proprii sau trăiri intense de frică sau teroare. Scriu despre acest subiect și cu speranța ca într-un viitor cât mai apropiat, sistemul de apărare și sănătatea mintală să fie suficient de conștiente de impactul ignoranței. Mă adresez celor care au nevoie de un impuls de încredere și siguranță.

Vreau să menționez de la început că va fi un text dur pe alocuri, care nu dorește să blameze un individ în sine. Este o invitație la a privi realitatea de care cel mai adesea fugim. Totuși, realitatea e mai sănătoasă decât toate invențiile minții.

Ce este o tulburare de personalitate și caracter? În primul rând tulburarea de personalitate este o boală mintală, sau mai științific și non-pervaziv “o dezvoltare dizarmonică a structurilor psihice”. Persoana care suferă prezintă tipare cognitive, emoționale, relaționale și de comportament nefuncționale, perturbatoare și care ies din spectrul social. Gândirea e rigidă și nesănătoasă. Aceste persoane au probleme în a percepe realitatea așa cum e, au dificultăți uneori majore în relaționarea cu alți oameni, pot deveni abuzivi și sunt cel mai adesea manipulativi. Aspecte ce duc la probleme semnificative și limitative în relații, activitățile sociale, muncă și altele.

Cauzele nu sunt foarte clare, dar mereu este vorba despre o combinație între vulnerabilități biologice și experiențe de viață grele sau cel puțin difuncționale. Partea provocatoare este că persoana care suferă de o astfel de condiție, de regulă nu este conștientă de tulburare, acuzând exteriorul și pe ceilalți pentru problemele care inevitabil apar. Persoana încearcă să schimbe mediul și nu pe sine, motiv pentru care aproape niciodată nu apelează la ajutor de specialitate. Cum să ceri ajutor când ești convins că ceea ce faci este bine? Partea pe care o consider cea mai alarmantă este că restul oamenilor nu sunt conștienți de gravitatea problemei. Adesea apar justificări și minimizări de tipul “Așa e el/ea”. Atenție! Evitarea si ignorarea abuzului întreține abuzul. Învinovățirea fără asumarea e parte din contribuție și perpetuare.

“Nu m-aș fi așteptat niciodată de la tine să fii atât de parșivă”. “Îți arăt eu ție”. “Vei ajunge un nimeni”. “Te rog nu mă părăsi, că mă voi sinucide”. Te amenință, te degradează, încearcă să te subjuge. Te seduce într-un joc manipulativ, din care, atunci când (poate) reușești să ieși, nu știi ce te-a lovit. Te jignește, te minte, “te face cu capul”. Iar tu ajungi fie să trăiești frică, fie o furie inexplicabilă, fie panică, fie ce preferă ei cel mai mult, vinovăție și rușine. Brusc trăiești o situație absurdă care te dezgustă. Dar taci și treci peste, sau ignori și îi găsești explicații “Așa e ea, mai expansivă”. “Așa e el, mai golan”. Sau poate ai o ieșire puternică, ce îți provoacă și mai multă confuzie. Cine sunt eu? De ce am ajuns să mă comport așa? Cum pot să am aceste reacții? De ce mie?

Trăsăturile cele mai comune ale persoanelor cu tulburare de personalitate sunt: gândirea excentrică sau bizară, paranoia, suspiciune exagerată, interpretativitate, sfidarea și violarea normelor, comportamentul dramatic, reacții impulsiv-agresive, labilitate, seducție și comportament sexual deviant, impredictibilitate, egocentrism, manipulare, comportamente repetitive. Cele vizibile, dar ignorate sunt furia, victimizarea, amenințarea, atacul, șantajul. Uneori la o prima vedere pot părea absolut normali, chiar interesanți, intelectuali, atrăgători, sau “exotici”. Nu te lăsa înșelat, aceasta este etapa numărul 1.

Mulți dintre noi ne-am confruntat cu persoane cu astfel de probleme mintale. Unul dintre motive este prevalența crescută de 9,1% în populație. Asta înseamnă că aproximativ 1 om din 10 suferă de o tulburare mintală severă. Știința sugerează de asemenea că un procent foarte mare din populație are trăsături de personalitate problematice precum cele menționate anterior, dar acestea sunt, după cum exprimă știința, sub-clinice. Efectul deranjant și intruziv există, dar în cazul multor oameni sunt doar nuanțe din acele trăsături și nu tulburarea în sine. Totuși, de reținut – 1 din 10 oameni este cu probleme de nivel clinic, adică necesită tratament de specialitate.

Cum arată și se comportă persoana? Poate este șeful cu tulburare de personalitate narcisistă, lipsit de empatie, care zbiară și amenință, șantajează și exploatează, cu scopul de a domina și obține “ceea ce consideră că i se cuvine”. Adesea TOT. Poate este avocatul detașat emoțional, însetat de putere și succes, care apără cu orice preț infractorul. Poate este prietena cu tulburare de personalitate borderline, instabilă și impulsivă, periculoasă când percepe că este părăsită. “Toți dinaintea ta au fost niste escroci. Tu ești special.” Ai răbdare! Poate este vecinul sociopat care a violat mai mulți copii. Poate este ruda cu tulburare de personalitate antisocială, care a delapidat sume impresionante, lăsând companii în pragul falimentului. Poate este guru spiritual, cu tulburare de personalitate schizotipală urmărit de mii (uneori zeci de mii) de oameni, care vorbește despre energia cosmică și entitățile care comunică cu acesta, dar care determină oamenii să întrețină orgii sexuale, sau să îi ofere toate bunurile “pentru a se înălța la un alt nivel de evoluțíe”. Poate este prietena melodramatică și foarte expresivă, cu tulburare de personalitate histrionică, care vrea mereu să fie în centrul atenției. (PS: Histrionicii pot fi chiar simpatici, totul până la proba contrarie, când își pierd statutul de om pe scenă. Atunci va apărea victimizarea și drama. Și încă ceva, place pe oricine îi oferă atenție. Nu te flata).  Poate este amicul căruia i-ai împrumutat bani, dar care devine brusc inamic, și față de care simți rușine și dezamăgire. Tot tu! Iar el te blamează, te jignește sau pur și simplu nu îți mai răspunde la telefon. Poate este colegul care minte pentru a obține favoruri profesionale, chiar dacă prețul ești tu, sau vreunul dintre părinții săi. Poate este iubitul care promite lucruri impresionante și te face să te îndragostești de șarmul și performanța sa sexuală, dar atunci când devii prea disponibilă, te respinge, te abandonează, te abuzează sau te umilește și apoi te convinge că tu ești problema.

Pentru cei care sunt în situații de acest fel, îi invit să deschidă ochii, să șteargă lentilele și să solicite ajutor. În unele cazuri este nevoie pe cale legală. Nu vei vrea, sperând că va trece de la sine. Mai gândește-te o dată cu mai multă obiectivitate. Informează-te de la cei care au trecut prin ce treci tu. Legea României împotriva abuzului a introdus pedeapsa și pentru șantaj, abuz psihologic și amenințare. Până recent era doar pentru abuzul sexual.

Vremurile se schimbă și aspecte ce odinioară erau trecute cu vederea încep să slăbească în putere. Nu ne putem aștepta la o lume mai bună, mai sigură, mai satisfăcătoare, dacă vom tot evita aspectele evidente care ne expun la risc, crezând că asta este calea. Nu asta este calea, asta întărește problemele.

Ignorarea costă!