Mind Education

Cum să gestionezi îngrijorările în perioade în care e inevitabil să te îngrijorezi

Sursa foto: www.pexels.com

Fie că este vorba despre siguranța jobului, a resurselor materiale și financiare sau a relațiilor cu ceilalți, mai mereu vorbim despre un oarecare grad de incertitudine. În perioadele dificile din viața noastră, toate îngrijorările fiecăruia dintre noi se accentuează și, prin urmare, crește gradul de stres și vulnerabilitate. Momentan, cu toții trecem printr-o perioadă grea, cu schimbări rapide, poate de la o zi la alta și e inevitabil să ne facem griji cu privire la viitor. Îmi propun prin acest articol să vorbesc despre importanța momentelor de criză, ce ne pot aduce ele valoros, despre importanța și funcția îngrijorărilor, cum ne pot fi de folos, dar și despre cum le putem face față astfel încât să nu ne copleșească cu totul și să pună stăpânire pe noi.

Rolul emoțiilor – la ce ne servesc

Cred că este important să înțelegem rolul emoțiilor de orice fel în viața noastră, pentru că ele nu apar din senin și nici degeaba, ci cu scopul precis de a semnala nevoile profunde ale fiecăruia sau, uneori, pentru a-ți atrage atenția să te protejezi de pericole reale. De aceea, nu vorbesc despre anihilarea emoțiilor, de genul „cum să faci să nu mai simți”, ca și când ar fi ceva în neregulă dacă simți, ci vorbesc despre cum să înveți să înțelegi, să accepți și să faci față trăirilor pe care le ai. „Trăiri” pentru că vin tocmai de la „trai”, adică viață. Trăiești, ești om, prin urmare, simți. Asta este, de fapt, normalitatea.

Așadar, faptul că te îngrijorezi, mai ales în această perioadă dificilă pentru noi toți, este firesc și, până la un punct, sănătos. Îngrijorarea poate fi acel „drive” care te ajută să te protejezi, să ai grijă de tine și de cei dragi, să continui să faci lucrurile care sunt importante pentru tine, chiar dacă nu știi cum o să arate lucrurile peste o zi, o săptămână sau o lună. Este o perioadă cu un grad mai crescut de incertitudine și mai ales faptul că interacționezi mai puțin sau deloc cu alți oameni, poate face să fie mai dificil să îți reglezi emoțiile pe alocuri. Asta nu înseamnă că e imposibil. Din contră, e un moment propice să exersezi abilitatea de autoreglare.

Despre anxietate și îngrijorări am mai tot scris în trecut și vă invit să lecturați câteva dintre articole pentru a înțelege mai bine cum au evoluat și de ce le simțim:

Momentele de criză – cu ce ne ajută

Indiscutabil, momentan cu toții trecem printr-o perioadă de criză. Poate sună ciudat, însă momentele de criză de cele mai multe ori cele mai valoroase pentru creșterea unui om. Atunci când e greu, când treci prin tot felul de încercări, ies la iveală vulnerabilități de care poate nu erai așa conștient când apele erau liniștite. Furtuna poate să scoată la lumină lucruri care erau bine ascunse sau funcționau ca unse în momentele liniștite. De ce să răscolesc ceva când totul e bine? Atunci când e furtună nu mai ai opțiunea asta, pentru că destul de probabil unele lucruri vor fi răscolite. Asta e partea valoroasă, de fapt. Mai ales că acum e un moment prielnic să le vezi, să le înțelegi și să te gândești ce poți face ca să le așezi pe viitor. Perioada de criză va trece la un moment dat, chiar dacă acum nu știm exact când, asta nu e complet în controlul nostru. Însă, lucrurile pe care le faci în mod normal, obiceiurile tale, automatismele, mecanismele de apărare, felul în care privești viața, relațiile pe care le ai cu cei dragi, cu colegii, relația ta cu banii, cu mâncarea, cu somnul sau sportul și, nu în ultimul rând, relația ta cu tine, este mereu în controlul tău. Acum e un moment bun să te vezi pe tine mai clar în multe dintre aceste contexte și să decizi cum vrei să continui de acum încolo. Mai conștient de tine, de nevoile tale, de lucrurile cu adevărat esențiale, cu un control mai sănătos asupra propriei vieți.

Ține un jurnal

Spuneam mai devreme că în situațiile grele, crește intensitatea emoțiilor. Tocmai atunci când simți mai intens este de folos să îți notezi care sunt gândurile și interpretările tale, ce și cum simți (senzațiile din corp, emoțiile), ce-ți vine să faci când te simți așa. Este foarte important și util să scrii „la cald” ce trăiești pentru că atunci poți vedea lucrurile ca și când ai trece cu lupa deasupra lor: sunt mai clare și mai evidente. Când scade intensitatea emoției nu mai ai același acces la experiența respectivă și poți pierde din vedere aspecte importante care să îți fie de folos pentru schimbare.

Stabilește-ți scopuri, obiective și planuri clare

Când oricum situația este mai incertă decât de obicei, nu ajută să lași lucrurile în aer. „Acum pot să zac toată ziua în pat”, „lasă că fac mai târziu, ce mare lucru”, „mă mai uit la un filmuleț și mă apuc după de treabă”, etc. Este vital să îți menții atenția concentrată pe lucrurile pe care ți le propui pentru că aici este, de fapt, controlul tău sănătos și asta îți poate aduce o mai mare liniște și satisfacție. Așadar, îți recomand să îți clarifici ce direcție vrei să urmezi atât în perioada aceasta cât și după ce se încheie, să îți amintești care sunt lucrurile importante pe care vrei să le faci și poate le-ai amânat și să îți stabilești o structură și câțiva pași pe care să îi urmezi pe drumul acesta. Dacă îți distragi atenția cu știri, filmulețe sau tot felul de conversații constant, fără să te concentrezi pe ceva, scade controlul sănătos și crește șansa să simți mai mult disconfort și emoții care te consumă. Concentrează-te pe ce poți controla și lasă-ți anumite momente din zi pentru știri și distrageri. Ca o analogie, imaginează-ți că lucrezi la ceva, ești implicat, concentrat și creativ, și colegii tăi te întrerup constant să îți ceară ajutorul cu diverse lucruri. Enervant, nu? Distragerea constantă îți consumă din resurse și reduce productivitatea și satisfacția ta. Atunci când apar distrageri, amintește-ți că ai anumite perioade în care te ocupi de ele și fă tot posibilul să nu te abați de la ele. De asemenea, amintește-ți care e controlul sănătos și care e cel nesănătos. Nu e ca și cum o știre în plus îți schimbă viața cu totul.

Ai grijă de tine și de ceilalți

La fel de important este să îți menții sau să îți cultivi obiceiuri și rutine prin care ai grijă de tine și de ceilalți. Nu e mai puțin important să ai preocuparea să dormi bine, să te hrănești cât mai sănătos și nutritiv pentru corp, să continui să faci lucrurile care îți fac plăcere în măsura în care poți, să vorbești cu familia sau prietenii, să ai ce activități poți cu cei cu care locuiești sau să ții legătura online sau telefonic cu cei care sunt departe. Toate aceste lucruri, somnul, alimentația, relațiile, activitățile plăcute, mișcarea, contribuie în mod activ la starea ta emoțională și te pot sprijini să îți duci mai ușor emoțiile apăsătoare, așa că e vital să le dai atenția cuvenită. În mod normal, pentru un lucru negativ, care ne produce disconfort, ar fi indicat să facem între 5 și 10 lucruri pozitive care să scadă impactul celui negativ. Nu înseamnă să încerci să „fii pozitiv”, ci să continui să faci lucruri care îți plac sau să le adaptezi cum se poate în situația de față. Dacă îți place să dansezi, dansează prin casă. Dacă îți place să mergi la concerte sau spectacole, vizionează-le online. Poate chiar cu partenerul/partenera, ca și cum ați merge la un date. Continuă să faci mișcare, să cânți, să asculți muzică, să pictezi, să te joci, să citești, să stai pe balcon și să admiri natura, etc.

Îți poți face o listă cu lucrurile care îți plac și să vezi cum le poți adapta la context. Ar fi de ajutor să nu subestimezi importanța acestor lucruri, care deși par mici, sunt un mare sprijin și pot fi un reper valoros.